A BAÉSz több mint három éve petíciókat, kérelmeket és felszólításokat intézett ez ügyben, úgy az országgyűléshez, mint az éppen hivatalba lévő miniszterelnökhöz, hogy soron kívül tűzzék napirendre a magáncsőd intézményéről szóló tárgyalásokat, mindhiába. A megfelelési kényszerrel majmolt nyugati országokban régóta létező intézmény ez, igazából a kereskedelmi bankok ily mértékű hitelezési gyakorlata megengedhetetlen lenne a magáncsőd lehetősége nélkül. A magyar törvények szerint, e téren egy Kft. több joggal rendelkezik mint egy állampolgár.

A PSZÁF adatai szerint, tavaly szeptember végéig közel 150 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződés volt 90 napon túli késésben, a Központi Hitelinformációs Rendszerben (BAR lista) pedig több mint 830 ezer magánszemélyt tartottak nyilván 90 napon túli, minimálbér összegét meghaladó hitelintézeti tartozással.

Mi is a lényege a magáncsődnek? Nézzük az Amerikai mintát. A fizetésképtelenné vált személy bíróságon kéri, illetve magáncsőd eljárást indít saját maga ellen. A bíróság egy gyorsított eljárás keretén belül megvizsgálja, hogy nem történt-e visszaélés szerű hitelfelvétel, vagyis, hogy a hitelfelvevő nem előre megfontolt, nem fizetési szándékkal vette fel a hiteleit. Ez viszonylag egy elég egyszerű és jól körülhatárolható eljárás. Megvizsgálja a bíróság a hitel törlesztéseinek alakulását, az adós anyagi helyzetébe beállt változásokat és annak okait, az addig törlesztett részletek mértékét stb. Ebből megállapítható az adós státusza, hogy akaratán kívül vagy sem vált fizetésképtelenné. Amennyiben nem következett be törvénysértés, akkor az adós tisztalappal indulhat, újra kezdheti az életét. Több amerikai elnök is csődeljárást indított maga ellen, volt aki többször is.

A magáncsőd lehetősége mellett nem fordulhatna elő az, ami Magyarországon „természetes”, hogy az adós elveszti az évek alatt befizetett összegeket, elveszti a fedezetül szolgáló otthonát és a virtuális, csalásokból felduzzasztott tartozását még évekig vagy évtizedekig fizetheti, sőt letiltják jövedelméből, nyugdíjából. Már 15 évvel ezelőtt is beszéltek erről a politikusok, de beszéd szintjén maradt mindez, gondolom nem véletlenül. Talán még a jobbágyi időkben sem fejték meg így a népet mint most. A Rákosi korszakban leseperték a padlást, most viszik a padlást is. Azért nevezzük nevén a folyamatot, egy kitelepítési folyamat zajlik Magyarországon. Aki azt hiszi, hogy ezt túlzás, az nagyon nincs tisztában sok dologgal. Megkerestek már tanárok, kétkezi munkások és rendőrök, akik leszereltek és kivándoroltak mosogatni, mert az itthoni fizetésük egy jelentős részét letiltatja a bank. Abból ami marad meg családot eltartani nem lehet. Valakik ezt a sorsot szánták nekünk, öngyilkosság vagy kivándorlás, sajnos mindkettővel élünk rendesen.

A magyar parlamenti színház épületét annak idején, még becsületes munkás emberek építették meg, hogy nem szakad le mindazon aljasság láttán ami benne folyik. Nemrég Mesterházy kérte számon a kormányon a magáncsőd intézményét, annak előtte a Fidesz tette ugyanezt ellenzékből. Jó cirkusz ez a népnek, közben meg évente közel háromezer ember lesz öngyilkos.

De okosságának, ezzel kapcsolatban hangot adott már a Bankszövetség elnöke is, hogy a magáncsőd intézménye mentesítené a felelőtlen adósokat, a fizetési kötelezettségük alól. Van benne valami, érdemes odafigyelni egy ilyen magas beosztású úriember szavaira. Mert ha nem lennének az adósok felelőtlenek, hanem felelős, józan és nyitott gondolkodású, hazájukért és nemzetükért felelősséget érző polgárok lennénk, akkor már réges-régen véget vetettünk volna ennek az uzsorázásnak és karhatalmi segítséggel, sittre vágtuk volna az összes hazaáruló politikust a bankár cimboráikkal együtt és a nem Nemzeti Bankot azzá tennénk, aminek lennie kellene, hogy beteljesítse feladatát.

De a sors fintoraként, úgy néz ki, hogy az IMF fogja rákényszeríteni a kormányt a magáncsőd bevezetésére. Lehet pont ezért kellett várni eddig, hogy a mindenki által, joggal utált IMF mint megmentő tetszeleghessen. Na de abból se lesz köszönet, ha mindezt a terveknek megfelelően akarják nyélbe ütni, ugyanis úgy hírlik, hogy az adóst öt évig gyámság alá, vagyongondnokra bíznák. Micsoda apparátust, ingyenélők gyülekezetét kéne ismételten eltartani? Ki van ez találva kérem, egyre több jogászt és közgazdászt halásznak elő a mágikus kalapból, akik megmondják a népnek, hogy mi a jó számára. A költő igen találóan megírta, „csendesen kérődzik, igen jámbor fajta”.

Szegény nemzet, szegény magyar nemzet, mivé lettél? Ezer évnyi vérrel és fájdalommal megszerzett javaidat, kiszolgáltattad idegeneknek, hagytad magad csalárd módon megvezetni és nem vagy hajlandó felébredni? Ébredj míg nem késő, mert unokáid átka fog sírod fölé emelkedni.

Kásler Árpád a BAÉSZ elnöke

Forrás: kaslerarpad.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 210 424 megtekintés

Videó: 45 315 913 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6347122

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh