Sokszínű programkínálattal várja idén a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat február 2. és 4. között országszerte több száz helyszínen a látogatókat.

"Ez a programsorozat attól válik 12 év után is kedvessé, hogy mindig megújulni képes, mindig kreatív programokat vállalnak fel a résztvevő intézmények és ezért rengeteg embert képes integrálni" - emelte ki Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Hozzáfűzte: tavaly rekordszámú, mintegy hatszáz résztvevő intézmény szervezett programokat országszerte.

Ebben az évben a Helyben van a sokszínűség szlogennel a szervezők arra akarják ösztönözni a résztvevő intézményeket, hogy minél szélesebb programkínálattal készüljenek a hétvégére, ezzel ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre és a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára. Az államtitkár elmondta, hogy a magyar közművelődési intézményeket 2016-ban 63,4 millió fő kereste fel. A művészeti csoportok száma 13 ezer volt, ebben 252 ezer aktív tag folytatott valamilyen amatőr művészeti tevékenységet. Az országszerte működő 13 ezer szakkör és klub 357 ezer tagot számlált. A különböző képzéseken 509 ezer fő vett részt, az ismeretterjesztő rendezvényeken pedig 1,5 millió főt regisztráltak. A közművelődési helyek által szervezett kiállításokat 31,6 millió látogató tekintette meg, a közösségi rendezvényeket 10,7 millióan keresték fel, a szórakoztató előadásokat 8,1 millióan, míg a különböző filmvetítéseken, népművészeti programokon 7,3 millióan vettek részt 2016-ban.

Hoppál Péter a közművelődési szakma sikerei között kiemelte azt is, hogy tavaly hét felsőoktatási intézményben indult el a közösségszervezés alapszak, kulturális közösségszervezés, ifjúsági közösségszervezés és humánfejlesztés szakirányokkal. Mivel az új szak iránt nagy volt az érdeklődés, 2018-tól már az ország kilenc felsőoktatási intézménye várja 12 képzési helyen a közösségszervező alapszakra jelentkezőket nappali és levelező tagozaton.   

A Kultúrházak éjjel-nappal célja a kezdetektől fogva az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kultúrafogyasztás fontosságára és arra, hogy ez az intézményhálózat milyen fontos része a magyar kultúrának - hangsúlyozta Bordás István, a rendezvényt szervező Magyar Népművelők Egyesületének elnöke. Mint mondta, ezek az intézmények vannak legközelebb az emberekhez és szinte minden településen minőségi programokat biztosítanak.   

"Kulturális misszióként kezeljük, hogy a hazai közművelődési intézményeket minél közelebb tudjuk hozni a nézőinkhez" - mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós és rádiós médiaszolgáltatási igazgatója. Kiemelte: a közmédia hangsúlyosan koncentrál arra, hogy minél szélesebb műsorpalettán tudja bemutatni a kiemelt hazai kulturális eseményeket. "A Kultúrházak éjjel-nappal médiapartnereként fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a kulturális alapellátást, hazánk kultúrházait és ezáltal hozzájáruljunk ahhoz, hogy minél többen látogatói legyenek ezeknek az intézményeknek" - fűzte hozzá.

Idén a hagyományos táncházak, népzenei és néptánc-találkozók, farsangi programok mellett várhatóan az egyik leglátványosabb produkció a kínai festészet remekeit megidéző kínai táncelőadás lesz Százhalombattán. A Lehet-e játék a technika kérdést a pécsi Lego-robotprogramozás és a kecskeméti rajz- és animációs filmiskola műhelyfoglalkozása válaszolja meg, a közösségi programok iránt érdeklődőket pedig kincskereső játékokra, römi versenyre, bridzspartyra, pingpong maratonra és csocsó bajnokságra is várják. Lesz "művházi ottalvós buli" Balatonkenesén, Székesfehérváron és Vokányban, a vizuális élmények iránt érdeklődőket pedig a pécsi KépRegények Fényjátékára várják.   

Az idén először három kiemelt helyszíne is lesz a rendezvénynek: február 2-án Budakeszin indul útjára az eseménysorozat, szombaton a nagyvárosok közül Székesfehérvár lesz a figyelem középpontjában, a kistelepülések közül pedig Hidasnémeti élvez kiemelt figyelmet február 4-én.

A családok évéhez kapcsolódva a sorozat szombati napján három kiválasztott művelődési házban úgynevezett fordított napot tartanak majd, akkor a szülők is kipróbálhatják azokat a tevékenységeket, amelyekben a gyermekeik vesznek részt év közben. A szervezők ebben az évben is meghirdették a közművelődési intézményeknek szóló pályázataikat. Az #okosművház2018 innovációs kiírás a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereinek, formáinak, folyamatainak és jó gyakorlatainak bemutatására ad lehetőséget. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők, a #vanképedhozzánk? fotópályázatra pedig az intézmények mellett a közönség is pályázhat a programsorozat eseményein készült fotóival. A kiírásokról a rendezvény holnapján lehet tájékozódni.

A rendezvény Facebook oldalán meghirdetett szelfiversenyre a látogatók a kedvenc művelődési házuk előtt készült fotóikkal nevezhetnek. A legtöbb tetszést kiváltó kép készítője 30 ezer forint értékű kulturális utalványt nyer, míg a legtöbb képen szereplő művelődési ház 100 ezer forintos, műszaki cikkek vásárlására jogosító utalványt kap.   

Az országos rendezvényhez január 26-ig csatlakozhatnak a magyarországi és határon túli művelődési intézmények.

Forrás: MTI

Fotók: OPH

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 826 909 megtekintés

Videó: 49 873 705 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136282

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh