Háromnapos programsorozattal, hajókirándulásokkal, lovas- és gyalogtúrákkal kezdődik a hosszú hétvégén az ökoturisztikai idény a Gemencben.

A Gemenc Zrt. közleménye szerint a Régi hagyományok, új kalandok című program első napján, szombaton az ártéri erdő fokozottan védett és ritkán látogatható tájára, a Veránka-szigetre indít túrát az erdőgazdaság. A területet Bajáról, a Gemenc Vándorpontból induló sétahajóval közelítik meg a kirándulók.   

Április 30-án, hétfőn német nyelvű vezetéssel szerveznek erdőjárást a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól a Soproni Egyetemen tanuló német erdőmérnök hallgatók közreműködésével. A könnyű, 4-5 kilométeres kirándulás útvonala csak engedéllyel látogatható erdőrészeken is áthalad.   

Május 1-én, kedden a természetjárás mellett családi programok várják az érdeklődőket az ökoturisztikai központban. Délelőtt a kisgyermekes családoknak babahordozóval indul séta a közeli vadmegfigyelőhöz, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat, koncertet rendeznek. Délután óránként lovas fogattal járhatják be az erdei utakat a természetbarátok, és ezen a napon szintén indulnak sétahajójáratok Bajáról a Veránka-szigetre.   

A kirándulókat több kiállítás várja: Pörbölyön vasútmodelleket, az interaktív erdészeti tárlatot és a legismertebb gemenci fekete gólyákról szóló bemutatót láthatják, valamint nyitva lesz a nagyrezéti méhészeti gyűjtemény és mézmúzeum, Lassiban pedig a halászati kiállítás tekinthető meg.   

A hosszú hétvégén a gemenci erdei vasút a nyári menetrend szerint közlekedik. A nosztalgiaszerelvény a Rezét gőzössel Pörböly és Malomtelelő állomás között jár, Pörbölyről május 1-én 11.00, 13.35 óra és 15 óra 16 perckor indul majd.

Forrás: MTI