Minden évben december 4-én ünnepeljük Szent Borbála napját, aki a tizennégy védőszent közül a bányászok, tüzérek, ágyúöntők, várak védőszentje lett.  A középkori városok puskaporos tornyát gyakran nevezték el Szent Borbáláról, hogy a szent segítsen megóvni a veszélyes anyagot a felrobbanástól.

Egykori bányavárosunk ebben az időszakban idén is bővelkedik megemlékező programokban, számos kulturális rendezvény és látnivaló várja az érdeklődőket.

 

November 30. péntek:

14.00 órakor a Városház téren Megemlékezés és koszorúzás Jánosi Engel Adolf szobránál, emlékező gondolatokat mond Bogdán László.

14.20-kor kezdődik a XXVIII. Településtörténeti Konferencia a Helytörténeti Gyűjteményben. Az előadások helyi nevezetességeket mutatnak be:

1. 65 éves a Nagy László Gimnázium - Vámos Ágnes intézményvezető előadása,

2. A Díszítőművészeti Műhely 40 évéről Kincses Ágnes művészeti vezető beszél,

3. A PI-ER Kft. szerepe Komlón - Erdősi Ferenc ügyvezető igazgató beszámolója,

4. A mecseki Jurassic Parkról és a Komlosaurusról Dr Henn Tamás muzeológus tart előadást.

18.00 órakor veszi kezdetét a Közkincs Gála a Komlói Színházban, "Közös kincseink nyomában" - Barangolás a Kelet-Mecsek mese és mondavilágában. A gálán számos tánccsoport és hagyományőrző népi együttes lép fel.

 

December 3. hétfő:

14.00 órakor az Arborétumban a Díszpolgárok sétányán Lovai István emlékfáját ültetik el és emléktáblát avatnak tiszteletére Radics Kálmán ny. bányász megemlékező gondolatai után.

15.00 órakor a Helytörténeti Gyűjteményben Szent Borbála emlékezés, Jánosi Engel család felújított emlékszobájának ünnepélyes átadása, Jäger László: A komlói kőszénbányászat története 1812-2000 című könyvének bemutatója és 30 000 éves őskőkori bányák Komlón c előadás látható, hallható.

 

December 4. kedd:

14.00 órakor az Újtelepi emlékkőnél a Borbála Napi megemlékezésen Jégl Zoltán a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke beszél.

15.00 órakor a Városháza Dísztermében Polics József polgármester előadása Új iparág Baranya megyében és Magyarországon címmel hallható.

15.30-kor Kreatív ipar fókuszcsoport találkozó és műhelymunka a nemzetközi Interreg program tükrében.

Ezt követi a Márka-csille emlékhelyen a gyertyagyújtás, Borbála napi megemlékezés.

A Borbála napi Szentmise 17.00 órakor kezdődik a Római katolikus templomban, majd fáklyás felvonulás indul a Borbála kereszthez.

 

December 7. péntek:

14.00 órakor a Komlói Temetőben a Temetői Kereszt avatása, megáldja dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök, az egyházmegye főpásztora. Közreműködik a Komlói Római Katolikus Templom kórusa, valamint a Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda nagykórusa.

 

 

 

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 787 megtekintés

Videó: 48 316 619 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923105

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh