2025-ben tilos lesz diesel járművel közlekedni Athénben, Madridban, Mexikóvárosban és Párizsban – ezt jelentette be a négy főváros polgármestere Mexikóvárosban.

Ott üléseznek a C40 szervezet polgármesterei. A nagyvárosok vezetői – akik egyébként már kilencvenen vannak – a környezetvédelmet mindennél fontosabbnak tartják. Még akkor is, ha az hihetetlenül költséges. 375 milliárd dollárra becsülik azt az összeget, melyet ezeknek a világvárosoknak a levegő tisztaságára kellene fordítaniuk azért, hogy 2020-ban jó levegőt szippanthassanak be a polgárok.

A diesel a levegőszennyezés fő tényezője. Anne Hidalgo, Párizs polgármester asszonya ezért már 2020-ra száműzi ezeket a járműveket a Fény városából. Athén, Madrid és Mexikóváros csak 2025-ben akarja ezt elérni. Michael Bloomberg, aki New York polgármestere volt sokáig, most pedig az ENSZ nagyvárosokkal foglalkozó különmegbízottja, elmondta Mexikóvárosban: az egyik legfőbb probléma a pénzkérdés. Bloomberg, aki maga is milliárdos magánvállalkozó, arra hívta fel a figyelmet, hogy be kell vonni a környezetvédelmi programokba a privát szférát. Önmagában ugyanis városi vagy állami forrásokból nem jut elég pénz a környezetvédelemre. Vancouver polgármestere elmondta Mexikóvárosban: a jó levegő maga is hozzájárul a GDP növekedéséhez. A kanadai nagyváros azóta különösen népszerű befektetési célponttá vált, hogy felmérésekkel igazolta: Észak-Amerika metropoliszai közül ott a legtisztább a levegő.

Forrás: globoport.hu / citiscope.org / c40.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 456 277 megtekintés

Videó: 47 616 663 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6819713

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh