Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jelentést készít a pilóta nélküli katonai repülőgépek alkalmazásának valamennyi aspektusáról. A drónokat a terrorizmus elleni harcban használják.

A dokumentum várhatóan az év második felében lát napvilágot. A katonai szakértőket, a jogászokat, a jogvédő szervezeteket egyre inkább aggasztja, hogy a robotrepülőgépek használatát senki és semmi nem korlátozza. Ugyanakkor a nemzetközi jogászok szerint használatuk gyökeresen átalakítja a hadviselés szabályait.

Ben Emmerson ismert brit ügyvéd vezető a munkát, ő most az ENSZ terrorizmus elleni harccal és emberi jogokkal foglalkozó jelentéstevője. Véleménye szerint semmilyen nemzetközi norma nem szabályozza a drónok alkalmazását. Rámutatott, hogy minél tovább tanulmányozza a kérdést, annál aggasztóbbnak látja a helyzetet.

Minden bizonnyal az Egyesült Államok a vezető a robotrepülőgépek kidolgozásában és a szuverén országok elleni bevetésben. De a valóságban legalább ötven ország ismeri ezt a technológiát. Ezeknek az országoknak a száma a közeljövőben tovább nő. Akár a terrorista szervezetek is felhasználhatják a bosszú eszközeként.

Amerika valóban az élén jár a robotrepülőgépek gyártásában és alkalmazásában. A programot az ifjabb George Bush idején kezdték el. Obama elnöksége során a felhasználás sokszorosára nőtt. Amerikai és angol szervezetek számításai szerint 2004-től legalább 500 csapást mértek drónok segítségével. A „repülő bombák” legalább háromezer békés polgár életét oltották ki. Az Egyesült Államok alkalmazza a robotrepülőket Pakisztánban, Jemenben, Szudánban, és állítólag Szomáliában is. Vagyis olyan államoknál, amelyekkel nincs is hadiállapotban.

Május közepén az Egyesült Államokban sikeresen tesztelték az X-47B legújabb drón, amely Stealth technológiával készült. A haditengerészet számára rendelt drónok második tesztelése nyáron lesz.

James Lewis, az USA Stratégiai és Nemzetközi Kutatóközpontjának katonai szakértője szerint a haditengerészet arzenáljában ez a legkorszerűbb fegyver.

Kiemelten fontos ez a projekt. Amikor kiteljesedik, óriási mértékben megnöveli az amerikai légierő lehetőségeit a nagy-távolságú csapásokra, illetve saját hajóinak és területének védelmére. A katonai akciók jövőjéről van szó, amelyben nincs kockázat az emberek számára, viszont a rombolóerő hatékonyabb.

Jelenleg a Pentagonnak 10 ezer csapásmérő drón áll rendelkezésére. Az amerikai szakértők szerint 20-30 év múlva a légierő csapásmérő erőforrás egyharmadát a robotrepülőgépek adják.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 447 megtekintés

Videó: 49 058 992 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053781

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh