A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) 2015 második felében útjára indította az „Év ásványa” és az „Év ősmaradványa” programot. A program célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

Az MFT Ásványtan-Geokémiai Szakosztályának és Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetősége 2016 őszén három-három jelöltet állított, melyekre a facebookon és honlapjukon szavazhattak az érdeklődők. A program sikerességén felbuzdulva évente tartanak hasonló szavazásokat, melynek nyertes ásványa és ősmaradványa kiemelt figyelmet kap a kapcsolódó programokon.

Az idei évben indult a szavazáson a Komlosaurus carbonis, városunk ősmaradványa is. Kategóriájában legyőzte az ősi csigát, Tympanotonost, valamint a Hippurites nevű őskagylót. Az Év ősmaradványa 2019 címet tehát a Komlosaurus nevű dinoszaurusz lábnyoma, helyi nevezetességünk, egy nyomfosszília nyerte el. 2019-ben kiemelt figyelmet kap a Komlosaurusunk, városunk hírnevét is öregbítve ezzel.

A Komlosaurus leírásának története egészen 1966-ra nyúlik vissza, ekkor Wein György geológus a pécs-vasasi bányában talált rá a dínó lábnyomaira. Tíz évvel később Komlóról került elő újabb lelet. A kőzetet Kordos László, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Földtani és Geofizikai Gyűjteményi Osztályának tanácsadója vette górcső alá. Egy eddig ismeretlen fajra bukkant ekkor, amit a lelőhely alapján nevezett el Komlosaurus Carbonisnak.

A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus című állandó természettudományi kiállítás 2017. október 11-től várja a látogatókat.

Az "Év ásványa 2019" címet az ólom legfontosabb ércásványaként ismert galenit nyerte el.


Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 960 224 megtekintés

Videó: 49 105 303 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059515

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh