Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a költészet napja alkalmából, április 11-én a pécsi Kodály Központban.

A koncerten a magyar költők nagyságát is megidézve Weöres Sándor és József Attila egy-egy verse ugyancsak hallható lesz - olvasható az együttes az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében. Az est szólistája a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása és a genfi zeneakadémia tanára, Szűcs Máté. A zenekart a fiatal karmester-generáció egyik kiemelkedő képviselője, a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Hámori Máté dirigálja.   

Elsőként Liszttől a Két epizód Lenau Faustjából csendül fel, Az éji menet és a Mefisztó-keringő. Ezt követi Kodály Zoltán - később erősen átdolgozott - zeneakadémiai diplomamunkája, a Nyári este. Majd az est kuriózuma, Szűcs Máté tolmácsolásban a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja zárja az első részt. Utóbbi érdekességének nevezte a kommüniké, hogy első alkalommal mutatják be nyilvános előadáson Bartók legendás Brácsaversenyének a Fibonacci-számsor alapján rekonstruált változatát, amelynek szerzője Rakos Miklós.    

A szünet után Liszt "szemléletes és grandiózus megfogalmazásában" lesz hallható a Tasso című mű, amely az olasz költő panaszát és diadalát idézi meg - részletezték. 

A hangversenyre jegyek a Kodály Központ jegypénztárában és online a jegymester.hu oldalon vásárolhatóak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 941 megtekintés

Videó: 48 284 384 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919205

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh