Élesen bírálta Németországot Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki szerint Németország a görög adósságválsághoz való hozzáállásával súlyos, megrendítő csapást mért Európára.

A Világbank volt főközgazdásza, egyetemi tanár, aki egy nemzetközi fejlesztési konferencia alkalmából Addisz-Abebában tartózkodik, az AFP francia hírügynökségnek vasárnap ott adott nyilatkozatában azzal vádolta Németországot, hogy nem szolidáris Görögországgal.

"Nem lehet működtetni az euróövezetet egy minimális szintű szolidaritás nélkül. A válság teljes egészében aláássa a közös víziót és az európai szolidaritást. Ez katasztrófa" - mondta Stiglitz, aki szerint ésszerűtlen lenne, ha a brüsszeli tárgyalásokon újabb követelményeket támasztanának Görögországgal szemben.

Ha az Európai Központi Bank lehetővé teszi, hogy a görög bankok újra kinyissanak, és a hitelezők megállapodást kötnek Görögországgal, a sebeket be lehet gyógyítani, ha azonban Németország eléri Görögország euróövezeti tagságának megszűnését, az "nagyon, nagyon súlyos károkat fog okozni" - véli a közgazdász, aki képmutatással vádolta az európai vezetőket.

"Az európai vezetők és általában a Nyugat bírálja Görögországot amiatt, hogy nem elég hatékony az adóbeszedési rendszere. Ugyanakkor a nyugatiak létrehoztak egy globális rendszert az adófizetés elkerülésére,... és a fejlett országok próbálják akadályozni az adóelkerülés megállítását célzó erőfeszítéseket. Nincs ennél nagyobb képmutatás" - hangoztatta.

Az Oxfam nem kormányzati szervezet becslése szerint a fejlődő országok évente 100 milliárd dollár adóbevételtől esnek el a területükön működő multinacionális vállalatok adóelkerülési gyakorlata miatt. Stiglitz támogatja, hogy az ENSZ keretein belül hozzanak létre egy nemzetközi adóügyi szervezetet a multinacionális vállalatok megregulázására. Ez az elképzelés ugyanakkor még nem nyerte el a fejlett nyugati országok támogatását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 210 440 megtekintés

Videó: 45 315 979 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6347122

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh