"A Kodály Központ megvalósulásának története az európai színvonalú emberi együttgondolkodás és együttműködés története." Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója értékel így a Magyar Építész Kamara Közlönye számára készített írásban az idén 10 éves Kodály Központ évfordulója kapcsán.

Egy világszínvonalú adottságokkal rendelkező, a nemzetközi színtéren is elismert hangversenyteremről és az ott folyó komolyzenei munkáról több síkon lehet és kell diskurzust folytatni. A klasszikus zenei szakma megítélheti, mint egy alkotó, szellemi műhelyt, az épületet megközelíthetjük, mint építészeti-belsőépítészeti-akusztikai műremeket, de felmérhetjük azt is, hogy hogyan teljesít, mint közösségépítő, közösség megtartó helyszín, egy város társadalmi-kulturális életének egyik színtere. Az is kérdés, hogy felismertük-e a tíz év alatt, hogy mekkora kincset dédelget ez az ország a Mecsek alján?

„Mindig törekedtünk rá, hogy ne közönségünk legyen, hanem közösséget építsünk.” – nyilatkozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója a kultúra.hu-nak. A modern nyugati civilizáció elképzelhetetlen a kulturális élet közösségteremtő ereje, az értékek mentén kovácsolódott közösségek nélkül, ezért a zene igenis alapszükséglet – fogalmazta meg a zenekar már több ízben.

Az évadban a zenekar szakmai munkája és zenei programja is kapcsolódik a jubileumhoz, bár természetesen rengeteg változtatást igényelt a járvány okozta helyzet. Nagyfokú rugalmasságot, pozitív szemléletet és bizony sok humort is kellett mozgósítaniuk ahhoz, hogy ennyi hangverseny, ilyen színvonalon valósuljon meg: élőben, vagy online, Pécsett és a Müpa színpadán. Így a jubileumi hangversenyek zenei programján is változtatniuk kellett, de ahogyan a zenekar fogalmaz, semmiképpen nem kompromisszumokkal.

„Tíz esztendős a Kodály Központ, a jövőre 210 éves Pannon Filharmonikusok otthona. A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ lelke.” – teszi nyilvánossá a zenekar saját viszonyulását, kapcsolatát az épülethez a honlapján.  „Úgy érzem, soha nem tévesztettük el a végső célt: a zenélésünkkel extatikus élményt nyújtani a közönségünknek” – összegez Bogányi Tibor vezető karmester.

Az évforduló tiszteletére a Pannon Filharmonikusok december 16-án, a Kodály Központ egykori megnyitójának napján, Kodály Zoltán születésének 138. és Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóján ad ünnepi koncertet este 20.00 órakor. A Kodály Központban előzetesen rögzített hangversenyt online közvetítés segítségével láthatja a közönség és így együtt ünnepelhet a zenekarral a világ bármely pontjáról.

A műsor egyetlen hangszerre írt szólódarabbal, J. S. Bach gordonkaszvitjével indul, majd egy kamaramű zenekari átirata hangzik el Mendelssohn Oktettjének felidézésével, melyet szólóhangszerrel díszített zenekari mű követ Csajkovszkij Rokokó variációin keresztül. Mindezeken felül hallhatunk egy szenvedélyes, romantikus éji zenét is Giuseppe Martucci tollából, és persze nem lehet megfeledkezni a két ünnepelt zeneszerzőről sem. Beethovent az Egmont-nyitánnyal köszönti a zenekar, Kodályt pedig mindenekelőtt népdallal és két verbunkos ihletésű, tüzes hangvételű, ünnepi táncmuzsikájával, a Marosszéki és a Galántai táncokkal. Az esten a Pannon Filharmonikusok két vezető karmestere, Bogányi Tibor és Varga Gilbert, valamint az állandó karmester, Vass András is színpadra lép.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa egyik nagyberuházásaként meghirdetett Pécsi Konferencia- és Koncertközpont nemzetközi építészeti tervpályázatát az Építész Stúdió nyerte 2007-ben. Az ő vezetésükkel készültek el az engedélyezési- és tendertervek 2008-ban az építtető, Pécs MJ. Város Önkormányzata megbízásából.  A 2010. december 16-i megnyitót követően hamarosan az ország, illetve Közép-Európa elismert létesítményévé vált, talán köszönhetően nem csak az épület adottságainak, hanem annak is, hogy multifunkciós térként könnyűzenei koncertek, balettek, egyéb színpadi előadások otthonává is vált.

A jubileumi műsor, amely rendhagyóan több, mint egy megszokott hangverseny, a zenekar igazgatójának, Horváth Zsoltnak a köszöntőjével kezdődik, meghallgathatjuk Bogányi Tibor és Varga Gilbert vezető karmesterek, Vass András állandó karmester összegző gondolatait, de helyet kapott a műsorban két interjú is, amelyek az est szólistáival, Várdai István csellóművésszel és Sturcz Noémi népdalénekessel készültek.

„Nemzetközi múlttal rendelkezem: éltem külföldön, sokat utaztam a világban, és rengeteg hangversenytermet volt szerencsém megismerni. A Kodály Központ a legeslegeslegjobbak között van, a lista legtetején álló kevés hangversenyterem egyike. Egy bámulatos koncertteremről beszélünk. Az általam valaha látott öt legjobb között említeném. Egy gyémántot, egy ékkövet mondhatnak magunkénak. Sokszor érzem azt, hogy az emberek nincsenek tudatában ennek az ajándéknak az értékével. Önök hihetetlen bázist mondhatnak magukénak. A Kodály Központ missziója nem csak ide, Pécs vonzáskörzetébe vagy Dél-Magyarországra szól, hanem nemzetközi szinten is kulturális csomóponttá kellene válnia.” – fogalmaz a köszöntőjében Varga Gilbert, a zenekar vezető karmestere.

Nincs születésnap izgalmas meglepetés nélkül, a Pannon Filharmonikusok kisfilmet készített magáról az ünnepeltről, azaz a Kodály Központról, megmutatják madártávlatból és közelről is, bejárják a ház ismert tereit és rejtett zugait. Két olyan személyt kísérnek a kamerák, akiknek a szakmai, baráti beszélgetésein keresztül a leghitelesebb és legizgalmasabb történeteket, adatokat ismerhetjük meg, hiszen egyikük a zenekar menedzser igazgatója, aki már akkortól segítette, támogatta az épület létrejöttét, amikor az még csak pár elhivatott ember képzeletében létezett. 

Beszélgetőpartnere Keller Ferenc, a központot tervező Építészstúdió Kft. vezető építész tervezője, aki Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd DLA, Sólyom Benedek DLA vezető építész tervezőkkel, valamint a Rádóczy László-Tolnai Zoltán tervezőpáros belsőépítészekkel jegyzi az épületet. December 16-án a film előzetesét láthatjuk, jövő év januárjában lesz a film premierje.

„Egy ilyen évforduló nem csak ünneplésre, hanem komoly önreflexióra is alkalmat ad, talán a legfontosabb megvizsgálnunk azt, hogy mi mindenre kötelez bennünket!” – hangsúlyozza a zenekar igazgatója.

„Bár a járvány okozta helyzet miatt a személyes találkozók, az átfogó értékelést nyújtó szakmai összejövetelek, workshopok most nem jöhettek létre, bízom abban, hogy a különböző szakmák berkeiben születnek írások arról, hogy az elmúlt 10 évben milyen fejlődés ment itt végbe, hogy mit ad ez az épület nem csak a magyar, de bátran emelem, tágítom a horizontot, az európai kultúrához. Ez tehát számvetésre, önreflexióra, diskurzusra, építő vitákra kötelez bennünket, és ebben a reményeim szerint kialakuló szakmai diskurzusban a Pannon Filharmonikusok örömmel vesz részt.”

Az ingyenes ünnepi hangverseny a pfz.hu oldalról, valamint a zenekar youtube csatornájáról érhető majd el. További információk: pfz.hu/hir/a-kodaly-kozpont-kihozza-a-muveszbol-a-maximumot .

Forrás: Pannon Filharmonikusok

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 811 megtekintés

Videó: 48 924 517 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026799

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh