Cukorbeteg gyerekeknek segítő virtuális kisállattal nyert nemzetközi innovációs bronzérmet a Pécsi Tudományegyetem csapata. A városban tanuló négy brazil diákból álló együttes az orvosi karon működő Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD) képviseletében érte el a kiváló eredményt.

A hackathon egy új és rendkívül népszerű versenytípus egyetemi-tudományos körökben. A résztvevőknek rövid idő alatt kell egy megadott problémára működőképes digitális megoldást találniuk. Többnyire egy nap alatt el kell jutni az ötlettől a tervezésen és a fejlesztésen át egy működő, bemutatható prototípusig, ami nagyon pörgős, intenzív munkát igényel.

Az egészségügyi fókuszú hackathon főszervezője az EIT Health nevű összeurópai egészségügyi innovációs és kutatási szervezet volt. A 150 egyetemet, kutatóintézetet és vállalatot tömörítő csoportosulásban a régiót a PTE ITD képviseli. Ennek megfelelően az intézet bonyolíthatta le a pécsi egyetem első egészségügyi ötletversenyét, amelynek győztese továbbjutott az európai döntőbe.

Központi témának a gyermekkori cukorbetegség kérdését választották, aminek kezelése számos nehézséggel jár, így tág teret enged az újító gondolkodásnak. A versenyre tucatnyi – magyar és külföldi diákokból álló – csapat nevezett, a zsűri pedig végül négy brazil diák ötletét választotta a legjobbnak. Ők léphettek tovább a kontinentális fináléba, ahol nagyon komoly sikert elérve a harmadik helyen végeztek.

„Az európai záróforduló előtt mindössze két hetünk volt tökéletesíteni az ötletünket, így hetente többször összeültünk dolgozni rajt. Egyikünk sem vett részt semmi hasonlóban korábban, az alapoktól voltunk kénytelenek mindent megtanulni. A döntőre egy négy perces videót vártak el tőlünk, amihez meg kellett tanulnom egy teljesen új szoftver használatát. A legjobb tíz csapatnak végül élőben tette fel a zsűri a kérdéseit. A legjobbunkat hoztuk és nagyon örülünk a harmadik helynek” – összegezte a versenyt Fernanda Marx, aki 2018 óta a PTE építészeti doktori iskolájának hallgatója.

A brazil-pécsi sikercsapat az ITD nevéhez méltóan igazán transzdiszciplináris összetételű, vagyis a tagok különféle tudományterületekről érkeztek: a többiek gépészmérnöknek, orvosnak és ápolónak tanulnak a PTE-n. Mentorként és külső tanácsadóként Dr. Deák Máté segítette a munkájukat, aki az ITD tudományos munkatársa, egyben a Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék adjunktusa. „Nagyon határozott és eltökélt módon építették fel a projektjüket, végig szem előtt tartva a cukorbetegséggel élő gyermekek életminőségének javítását. Mentorként leginkább a hackathon speciális elvárásaira, a verseny sajátosságaira történő felkészítésben kellett a csapatot segítenem” – mondta el a finálé után Dr. Deák Máté.

A Diagotchi névre keresztelt bronzérmes koncepció játékos módon segít megmagyarázni a cukorbeteg gyerekeknek a betegségüket és megértetni a kezelés fontosságát. A diákok a húsz éve az egész világot meghódító tamagotchi mintájára egy virtuális kisállatot terveztek – aki történetesen cukorbeteg, így azokat a tüneteket produkálja és azokon a kezeléseken kell átesnie, mint a gyerekeknek. A csapat az ötlet mellé üzleti tervet is összeállított, így elképzelhető, hogy a jövőben részben vagy egészében valóra tud válni.

„Nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre. A PTE ITD azzal a céllal jött létre, hogy a különböző tudományágak kutatói között kapcsolatot tudjunk teremteni. Ezáltal ösztönözzük az innovációt és felgyorsítjuk a kutatási eredmények áramlását a gazdaságba. A Diagotchi mindezt modellezte kicsiben a tudományos együttműködéstől az ötlet piacra vihető formába öntéséig” – értékelt Dr. Sík Attila, a PTE ITD intézetvezetője.

Forrás: PTE

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 135 megtekintés

Videó: 48 280 623 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918777

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh