A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak kiállítás-sorozat keretében nyílik a pécsi Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Karanténban készült műveit bemutató kiállítás.

Pinczehelyi Sándor (1946) KARANTÉNBAN készült műveinek kiállítása három egymástól formamotívumaiban különböző, de hasonló alkotói elv alapján létrehozott műcsoportot mutat be, melyek a Koronavírus járvány idejének karanténjában keletkeztek. Ez az alkotói izoláció azonban nemcsak a művek létrehozásának feltételeit, hanem az ábrázolásmód jellegét is meghatározta.

A pázsitrészletek fűcsomóinak grafikus jellegű, organikus, színes mozgását geometrikus kompozíciós vonalak keretezik, s ugyanígy a Lakatos Artúrtól átvett, s a magyar képzőművészetben kiemelt emblematikus tartalmat nyert tulipánmotívum dekoratív megsokszorozásait, alakzatainak egymásra vetítéseit pontosan megszerkesztett, párhuzamos sávok karanténjai rendezik.

Ezeknek az újonnan készült műveknek a tematikájában megjelennek, mintegy visszatekintésként és az életmű önidentitását jelezve, a művész munkáiból korábban már jól ismert motívumok. Így látható a konceptuális fotósorozaton újra a vörös csillag is, melynek egykori politikai erejét Pinczehelyi Sándor szelídítette képzőművészeti témává.

Megnyitó: 2021. szeptember 30-án, csütörtökön 17 óra, Modern Magyar Képtár (Pécs, Papnövelde utca 5.)
A kiállítást megnyitja:  Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és iparművészeti osztályának vezetője
A kiállítás megtekinthető 2021. október 1-től november 3-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 609 megtekintés

Videó: 48 302 142 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920947

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh