Emlékművek és struktúrák címmel nyílik meg Kertészfi Ágnes kiállítása a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) 2022. február 18-án 15 órakor.

Kertészfi Ágnes iparművészeti, dekoratív vagy funkcionális építészeti üvegmunkái mellett, melyek különböző épületek elemeiként alárendelt részei az architektúráknak, autonóm, képzőművészeti ambíciójú kisplasztikái – az 1980-as, 1990-es évek emlékművek szobrainak sorozata – szintén építészeti inspirációjúak, de önálló üvegarchitektúrák.

Az egyszerű, geometrikus elemekből építkező alkotások zártsága két művészettörténeti időt kapcsol egymáshoz: a klasszikus winckelmanni „nemes egyszerűség és csendes nagyság” a minimalizmus elveivel találkozik. Ezeknek a kisplasztikáknak harmonikus arányok létrehozta kicsiny monumentalitása egyúttal forma és anyag egyensúlyát, egymáson nyugvó csendes transzparenciáját ábrázolja. A művek anyaga, az üveg – az építészeti modernitás utópikus emblémájaként Kertészfinél formailag illeszkedve a pécsi Bauhaus hagyományhoz – így nemcsak technikai-, technológiai feltétel, hanem esztétikai kategória is.

Ugyanígy letisztult, áttetsző üvegszínek és minimalizált motívumok jellemzik a 2010-es évek végén készült struktúrák-sorozat műveit, melyeknél az áttört alakzatok finoman modellált konstruktivista kompozíciókat hoznak létre.

A Modern Magyar Képtárban megrendezett kamarakiállítás Kertészfi Ágnes életművének ezt a két, egymással összefüggő formakoncepcióját, emlékművek és struktúrák viszonylatait mutatja be.

Minden üvegszobor közvetett komponense a fény, melynek megfoghatatlan szétáradása ezeken a szobrokon geometriák szerkezeteibe rendeződik. Az üveg klasszikus modernsége Kertészfi Ágnes plasztikáival Paul Scheerbart fiktív üvegarchitektúráit idézi, melyek egyike a Lésabendió című, 1913-ban megjelent aszteroid regényben is felbukkan: a Pallas nevű égitest végletekig rugalmas testű lakói a bolygó egyik magas hegycsúcsán üldögélve csendesen csodálnak egy hatalmas üvegtornyot, mely voltaképpen egy világítótorony, s feladata a hosszú éjszaka megvilágítása, mely a Pallas bolygón annyi, mint a Földön egy hónap.

Kertészfi Ágnes kiállítása – földlakók és földönkívüliek ámulására – több mint egy hónapig látható a pécsi Modern Magyar Képtárban.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 092 056 megtekintés

Videó: 48 320 430 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923580

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh