Február 2., a vizes élőhelyek nemzetközi napja ezekre a gazdag élővilágú, de rendkívül sérülékeny természeti területekre hívja fel a figyelmet.

A természetes állapotú vizes élőhelyek – mint az erdei vizes élőhelyek is – változatos élővilágnak, számos növény- és állatfajnak adnak otthont, biztosítva ezzel a terület biológiai sokszínűségét, diverzitását. Éppen ezért nagy jelentősége van annak, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, például az elmúlt nyár rendkívüli aszályai komolyan veszélyeztetik ezeket a területeket. A Mecsekerdő kiemelt figyelemmel és gondossággal kezeli a területén található vizes élőhelyeket.

A Mecsekerdő feladata elsősorban az, hogy az állami erdővagyonnal gazdálkodjon, de stratégiájában ez elválaszthatatlan a természeti értékek védelmétől. A Mecsekerdő által folytatott természetközeli erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan használó és lekövető, a biológiai sokféleség megőrzését biztosító gazdálkodási elv. Ennek megfelelően például folyamatos erdőborítást biztosító eljárásokat alkalmaz, és következetesen csökkenti az agresszíven terjedő, idegenhonos fafajok arányát. Ezek mellett aktívan védi a vizes élőhelyeket is, hiszen a Mecsekerdő által kezelt ötvenötezer hektárból ezeregyszáz hektárnyi erdőben összesen 125,5 hektárnyi ilyen terület található.

A Mecsekerdő négyféleképpen valósítja meg a vizes élőhelyek kezelését: aktív védelemmel, élőhely-létesítéssel, pufferzónák fenntartásával és kutatással-megfigyeléssel.

Egyrészt tevékenységének fontos része a területén található vizes mikroélőhelyek – erdei pocsolyák, kis tavacskák – aktív védelme. Ezekből, illetve más jellegű vizes élőhelyekből, például láperdőkből, mocsarakból, nádasokból, tavakból több tucat található a Mecsekerdő erdeiben, melyeket a legnagyobb gondossággal kezel, szorosan együttműködve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival.

Másodszor: a Mecsek több részén jelenleg is folyamatban van a vízvisszatartást szolgáló vizes élőhelyek létesítése, elsősorban az Agrárminisztérium vidékfejlesztést szolgáló pályázati forrásaiból.

Harmadszor: a Mecsekerdő által kezelt dél-baranyai erdők, különösen a Dráva menti ártéri erdők pufferzónaként, azaz a természetkárosító hatásokat csökkentő területként szolgálnak a ramsari egyezmény alá eső vizes élőhelynek, a híres szaporcai Ős-Dráva-medernek. Ez utóbbi jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon – a Hortobágy és a Kis-Balaton mellett – egyike volt azoknak a vizes élőhelyeknek, amelyek 1979-ben elsőként kerültek a ramsari egyezmény védelme alá.

A Mecsekerdő által kezelt Dráva-menti puffererdőkben előszeretettel fészkelnek fokozottan védett madarak, például a rétisas. A gondos, természetes folyamatokat követő, azokra figyelemmel lévő gazdálkodásnak köszönhetően húsz év alatt háromszorosára, közel 160-ra nőtt a Baranya megyei rétisasfészkek száma. Ezeknek az erdőknek tehát nagyon fontos szerepük van abban, hogy a szaporcai Ős-Dráva-meder sokszínű élővilága fennmaradjon.

A Dráva tágabb környezete, a Dráva-sík jellegzetes képet nyújt holtágaival. Állandó és időszakos vízállásokat találunk itt, erdei lápokat, mocsarakat. Talán legszebb területe a János-sziget Zaláta közelében. A tavasszal virágzó kockásliliom is itt található a Mattyi Erdőrezervátumban, illetve a gordisai erdőben.

Negyedszer: a vizes élőhelyek mérésének és monitorozásának lehetőségeit kutatja a Dráva mentén a Mecsekerdő kezdeményezésére megvalósult nemzetközi tudományos együttműködés, az OAK Protection. Ugyanis erdeink megmaradása szempontjából is egyre fontosabbá válik, hogy megértsük, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. Erdészeti szempontból különösen fontosak a kutatássorozat azon részei, amelyek a felszíni és felszín alatti vizek kölcsönhatásait vizsgálták.

A vizes élőhelyek világnapján az 1971. február 2-án aláírt ramsari egyezményre emlékezünk, mely a vizes élőhelyek védelméhez kapcsolódik. Az elmúlt öt évtized során százhetven ország csatlakozott az egyezményhez. Magyarországon jelenleg huszonkilenc, a ramsari egyezmény védelme alá eső vizes élőhely található. Ezek együttes területe nagyjából négy és fél Balaton méretű, több mint 260 ezer hektár.

Forrás, fotók Mecsekerdő, Guba Csaba

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 690 megtekintés

Videó: 47 969 796 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887684

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh