A mexikói központi bank vezetője, Guillermo Qrtiz pénteken bejelentette, hogy a világ összes országának készülnie kell, mert ha Görögország kilép az eurozónából, az nagyobb lavinát fog elindítani, mint 2008-ban a Lehman Brothers csődje - és számolni kell azzal, hogy az USA gazdasági növekedése leáll, a dollár elértéktelenedése pedig felborítja a globális pénzügyi egyensúlyt. A bankvezető szerint sorban be fog következni az államcsőd a világ valamennyi országában, melyek aránytalanul nagy mértékben függenek a nemzetközi hitelezőktől.

A görög kilépés azért jár sokkal nagyobb kockázattal, mert az eurozóna bankjai adják a világ összes hitelezésének 36%-át, így működésük is nagy mértékben attól függ, hogy a hitel-láncolat összes eleme fizetőképes-e. Ha egy ország nem fizet, a pénz hiánya azonnal jelentkezni fog és a működés kérdésessé válik. Franciaország és Spanyolország bankjai adják az ázsiai országoknak folyósított hitelek több mint kétötödét, de az ázsiai országok egy része is a dollártól erős függésben van, így ha beindul egy láncreakció, könnyen fizetésképtelenné válhatnak. A bankvezető elmondása szerint a Lehman Brothers csődje óta azon dolgoznak, hogy miközben a mexikói bankrendszert a nemzetközi bankokkal összhangban működtetik, fel legyenek készülve arra, hogy egy nagyobb katasztrófa esetén azonnal függetlenedni tudjanak. Nem kérdéses, hogy erre szükség lesz, mivel a BBVA spanyol bank is jelen van az országban, Spanyolország pedig a közeljövőben fizetésképtelenné válhat és valószínűsíthető a bank csődje is. Mexikó pedig exportja 80%-át az Egyesült Államokba küldi, így ha ez a folyamat mozgásba lendül, könnyen öngerjesztővé válhat.

A hétvégi G8 találkozón a legiparosodottabb országok vezetői megegyeztek a spanyol bankrendszer feltőkésítésében. Ezzel együtt persze ki is jelentették, hogy a közeljövőben valószínűsíthető, hogy Spanyolország fizetésképtelenné válik, vagyis bármennyire is tőkésítik a bankokat, maga a hír is el fogja zavarni a pénzesebb befektetőket. Ahogy a görög fizetésképtelenség is önbeteljesítő erőt kapott az ilyen hírektől, a spanyol helyzet ugyanígy fog alakulni.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 454 305 megtekintés

Videó: 43 731 604 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6211201

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh