Energetikai szempontból Magyarország egyik leginnovatívabb ipari- és irodaépületét adták át a Komlón.

A Körtvélyes határában felépült új RATI-központ projektzáró rendezvényére került sor a napokban. A geotermikus, szoláris és szélenergiát hasznosító közel 2500 m² nettó alapterületű - raktár, termelőcsarnok, étkező, irodák és szociális helységekből álló – épületben számtalan Magyarországon eddig még nem alkalmazott technológiai megoldás található.

Ifj.Rajnai Attila, a RATI Kft. ügyvezetője, egyben a rendezvény házigazdája, bevezetőjében mondott köszönetet az épület kivitelezésében közreműködőknek, majd összefoglalta az elmúlt hónapok építészeti eseményeit. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a szakemberek szerint a projekt 15 éven belül megtérül, számukra azonban ennél is fontosabb az, hogy a merőben új innovatív befektetés, a nagyobb hozzáadott értékkel segítse a termékek előállítását.

Ifj. Kistelegdi István, a Pécsi Tudományegyetem Energiadesign Tanszékének vezetője, az ingatlan tervezője tájékoztatójában kifejtette, hogy a létesítményt átgondolt térszervezéssel klímazónákra osztották, ezzel elérték, hogy üzemeltetése a lehető legkevesebb energiaveszteséggel jár. Az épület fűtéséhez és hűtéséhez geotermikus energiát, hőcserélőt használnak. A melegvíz-ellátásra napkollektorok, a villamosenergia-termelésre napelemek szolgálnak. A tervek szerint további napelemek kerülnek beépítésre, ezzel az épület több energiát termelne, mint a felhasználása. A tervező megjegyezte, hogy a beruházás 20-30 százalékkal került többe, mint egy hasonló méretű, hagyományos technológiájú ipari és irodaingatlan építése.

Az eseményen szintén résztvevő Polics József polgármester örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a több mint negyedszázada sikeresen működő, nagy tradíciójú vállalkozás jóvoltából Komlón épülhetett meg a termelési központ. Emellett fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az építészetileg egyedülálló létesítmény működési „filozófiája” egybecseng a városvezetés által többször hangoztatott „megújuló város, megújuló energiával” szlogennel.

A RATI Kft. termelési, logisztikai és innovációs központját saját erőből, valamint három pályázati forrásból valósította meg. Az új épületbe a teljes cég átköltözött a korábbi telephelyéről. Tevékenységünk is változatlan maradt: autófelszerelési cikkek fejlesztése és gyártása, elsősorban az európai piac számára. Termékeiket Európa 24 országában értékesítik.

A telephely-fejlesztési projekt során a cég eredetileg 12 fő létszámbővítéssel számolt, melyet mára már túl is teljesített.

Forrás: komlo.hu

Fotók: bama.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 727 109 megtekintés

Videó: 48 935 766 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029035

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh