November elején folytatódott a Fölszállott a páva című népzenei- és néptánc tehetségkutató sorozat a Duna Televízió műsorán. A második elődöntőben, a Pöndöly Néptáncegyüttes jóvoltából komlói résztvevő is bemutatkozhatott az ország nyilvánossága előtt.

A második adásban a komlói Pöndöly, kategóriájában a legjobbak között számon tartott, 1977-ben országos Ki mit tud?-ot nyerő, jászberényi Jászság Népi Együttessel, valamint a Kostelekről érkezett csángó Szellő Táncegyüttessel vetélkedett a továbbjutásért.

Mint azt bizonyára sokan figyelemmel kísérték, a Sebő Ferenc elnökkel fémjelzett hattagú zsűri, maximális 60 ponttal, a csángó táncosokat juttatta egyenes ágon a következő körbe, míg a jászberényi együttes a „vigaszágon” került tovább.

A baranyai (egregyi, hetényi) esküvői hagyományokat bemutató Pöndöly szuggesztív előadása, és az őket kísérő Vörös rezesbanda mély nyomokat hagyott a zsűriben, ám ez ezúttal nem volt elég a továbbjutáshoz. A Duna TV-ben lezajlott hétfői stúdióbeszélgetésből ugyanakkor kiderült, hogy „remegett a léc” a vigaszágra került Bartók–díjas jászsági együttesnél, a zsűri csak hosszas hezitálás után döntött mellettük a Pöndöllyel szemben.

Kirch Zoltán, a komlói néptáncosok egyik művészeti vezetője, koreográfusa a kiesés ellenére óriási élménynek tartja, hogy nagy nyilvánosság előtt, ilyen kiváló vetélytársak között szerepelhettek. Hangsúlyozta: nem tekintették versenynek a sorozatot, jól érezték magukat, hiszen óriási siker az ország 12 legjobb együttese közé bekerülni. (A Pöndöly balszerencséjét jelzi, hogy a 2. csoportban szereplő együtteseket az első, a harmadik és az ötödik helyre rangsorolták előzetesen a bejutott 12 együttes között. – a szerk.)

A műsor tovább folytatódik. Újabb komlói szereplőknek szoríthatunk a képernyő előtt. A „pöndölyös” gyökerekkel rendelkező Dombay zenekar ((Szileszki Angéla, Kovács Petra, Blumenschein Alinka, Ruzsinszky Emma) a harmadik selejtezőben lép a Fölszállott a páva színpadára.

Forrás: komlo.hu Fotók: pondoly.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 897 190 megtekintés

Videó: 49 068 810 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055145

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh