Az amerikai Stratfor kutatóintézet egy új hosszú távú előrejelzést adott ki, amely szerint az Európai Unió fel fog bomlani, Kínából „kommunista diktatúra” lesz és Oroszország szétesik.

„Nem valószínű, hogy az Orosz Föderáció a jelenlegi formájában fennmarad” – kezdődik a Stratfor előrejelzésének Oroszországnak szentelt fejezete. A kutatás szerint az, hogy Moszkva „elmulasztotta” energiahordozókból származó bevételeit egy önfenntartó gazdaság kialakítására fordítani végül a 80-as évek Szovjetuniójában és a 90-es évek Oroszországában tapasztaltak megismétlődésével járhat. A demográfiai hanyatlással kísért folyamat „meg fogja rázni” Oroszországot – írja az előrejelzés.

Ennek némileg ellentmond, hogy George Friedman – a kutatóintézet alapítója és vezérigazgatója – a közelmúltban azt mondta: Oroszország képes lesz kilábalni az Egyesült Államok által támogatott szankciók, a közelmúltban leértékelődött rubel és a csökkenő olajár miatti nehézségekből. „Az oroszok erőssége az, hogy képesek elviselni olyan dolgokat is, amelyek más nemzeteket megtörnének” – mondta Friedman arra is utalva, hogy az országnak van elég katonai és politikai ereje ahhoz, hogy akár Európára vesse magát.

Az amerikai intézet előrejelzése szerint Oroszország területi veszteségei nem csak az ország európai részét fogják érinteni. Oroszország Észak-Kaukázus fölötti ellenőrzése is gyengülni fog, míg a távol-keleti régiók a hozzájuk szorosan kapcsolódó országokhoz: Kínához, Japánhoz és az Egyesült Államokhoz közeledhetnek. A Karél Köztársaság pedig arra fog törekedni a Stratfor szerint, hogy újra csatlakozzon Finnországhoz.

Az egykori CIA elemzők foglalkoztatása miatt néha „árnyék CIA-nek” is nevezett amerikai intézet arra is figyelmeztet, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat nem lesz képes megmenteni az országot.

Oroszország összeomlása nagy próbatétel lesz az USA számára – figyelmeztet a tanulmány, megállapítva, hogy „Washington az egyetlen hatalom, amely képes a kérdéssel foglalkozni”. „Bármibe is kerül az orosz nukleáris erők feletti ellenőrzés megragadása – akár katonai megoldás, akár ’egy stabil és gazdaságilag életképes kormány’ beiktatása kell hozzá – valószínű, hogy a következő évtizedben foglalkozni kell majd ezzel a kérdéssel” – állítja a kutatás.

„Az unió töredezett, fel fog bomlani”

A jelentés szerint nem csak Oroszország fog darabokra szétesni. A Stratfor kutatói azt mondják, hogy a multinacionalizmus és nacionalizmus közötti ellentétek miatt „az Európa-közi kapcsolatok is egyre kiszámíthatatlanabbakká és bizonytalanabbakká válhatnak. „Egyetlen politika sem felel meg egész Európának” – fogalmaz a Stratfor jelentése.

Az Európai Unió „valamilyen értelemben fennmaradhat”, de a tagországok közötti kapcsolatok nem lesznek „kötelező érvényűek” és „a kormányzás elsősorban két- vagy korlátozott mértékben többoldalú kapcsolatokkal fog megvalósulni” –olvasható.

Keményít a KKP?

Csakúgy, mint Japán és az „ázsiai tigrisek” – Tajvan és Dél-Korea – Kína is befejezte magas növekedési potenciállal rendelkező, alacsony bérű országként teljesített ciklusát, és fejlődésének új szakaszába lépett – írja a jelentés, amely szerint ez a fázis a lassulással jellemezhető. Kína saját „hibrid útját” követi a politikai és gazdasági hatalmi ágak központosításával, ezzel biztosítva a kommunista pártnak a hadsereg feletti ellenőrzést, és az ország területi egységét. A Stratfor szerint ez a rezsim kommunista diktatúra-jellenégek erősítését eredményezi.

Máshol – a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – újabb konfliktusok terjedésére kerül majd sor – írja a jelentés, amely az elmúlt két évtizedben a Stratfor által közzétett jelentések közül az ötödik. 1996-ban, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben adott ki ilyen tanulmányokat az amerikai agytröszt.

„A világ veszélyes hely marad”

„Ahogy az I. világháborút megelőző időszakban, úgy ebben az esetben is a jólét és az instabilitás kéz a kézben jár majd” – mondta korábbi, 1995-2005-ös előrejelzésében a Stratfor. Akkor az intézet azt jósolta, hogy „ez az évtized mind a nemzetek között, mind a nemzeteken belül a növekvő diszharmónia időszaka lesz”. Kína várhatóan „növekvő instabilitást fog elszenvedni”, beleértve a széttagolódás és a polgárháború lehetőségét is. Oroszországgal kapcsolatban már 2005-ben is azt írták, hogy „lassan, de biztosan összeomlik”.

Stratfor-botrány

Az évek során számos kritikát kaptak a vállalat forrásai és módszerei, különösen azután, hogy a később bebörtönzött hacker – Jeremy Hammond – az Anonymous hackercsoport tagjaként betört a Stratfor hálózatába és átadta a megszerzett dokumentumokat a WikiLeaksnek. Hammond elismerte a bíróságon, hogy több millió érzékeny belső e-mailt gyűjtött a texasi székhelyű cég számítógépeiről.

A Stratfor WikiLeaks által nyilvánosságra hozott e-mailjeiből kiderült, hogy a hírszerző cég egyes alkalmazottai szoros – és potenciálisan illegális – kapcsolatot tartottak fenn az amerikai kormánnyal és a bűnüldöző szervekkel.

Forrás: atv.hu / RT.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 902 634 megtekintés

Videó: 49 073 435 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055578

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh