Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Ezen a napon velünk van minden szabadságszerető magyar ember határon innen és túl. Komló város ünnepi megemlékezéssel, koszorúzással, szentmisével tiszteleg az esemény emléke előtt.

Ezen a napon azokra a hősökre emlékezünk, akik a halált sem félve szálltak szembe idegen elnyomókkal, akik a szabadságért küzdöttek, harcoltak. A szovjet megszállás elleni forradalom a magyar történelem legmeghatározóbb eseménye.

1956-ban az egyetemi diákok békés tüntetésével kezdődött a megmozdulás. A tömegtüntetéssé nőtt fegyvertelen emberekre leadott sortűz miatt a véres esemény fegyveres felkelésbe torkollott.

A kormány bukása, a szovjet csapatok kivonása után megkezdődött a demokratikus átalakulás. November 4-én azonban a szovjet csapatok hadüzenet nélkül megtámadták a teljesen magára hagyott Magyarországot. A komoly túlerővel szemben folytatott szabadságharc végül elbukott.

1957-ben emberek százait börtönöztek be és végeztek ki.

A harcokban 2652 magyar esett el. A forradalom után több százezer honfitársunk hagyta el az országot retorziótól tartva, és menekült nyugatra.

Komló ünnepi programjai:

Október 23-án, pénteken 9.30-kor a Római Katolikus Templomban ünnepi szentmise lesz.

10.30-kor kezdődik a Színház és Hangversenyteremben az ünnepi műsor, melyen Polics József polgármester mond köszöntőt. Közreműködik a Felsőszilvási Általános Iskola színjátszó csoportja.

11.00 órakor koszorúzási ünnepségre kerül sor a 48-as téren az 56-os Emlékkőnél.

11.45-kor a komlói Forradalmi Munkástanács emléktáblájánál, a Polgármesteri Hivatalnál megemlékezés lesz.

A kettős nemzeti ünnepet 1989 óta, a Magyar Köztársaság kikiáltásának alkalmából ünnepeljük.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 885 megtekintés

Videó: 48 918 182 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025451

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh