Ha tavasz, akkor sokaknak eszébe jut a tavaszi üde étrend és a medvehagyma. A hétvége Orfűn erről az ismét nagy népszerűségnek örvendő gyógynövényről fog szólni, immár 13. alkalommal. Április 9-e és 10-e között rendezik meg a hagyományos Medvehagyma Fesztivált.

Az esemény egyre növekvő népszerűségét az újabb, még színesebb programoknak köszönheti. Idén már kisvasúttal is körbe lehet vonatozni a tavat, ellátogatni a medvehagyma-lelőhelyekre. A fesztivál központja az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar.

Idén belépődíjas a rendezvény, de jelképes összegért szórakozhatunk két napon keresztül. Megéri az anyagi ráfordítás, hiszen visszaröppenhetünk az időben, a fesztiválon felelevenednek a régi ízek és hagyományok. Hamisítatlan falusi környezetben ismét emberközelbe kerül a természet. A medvehagymás finomságok mellett a hal is szerepet játszik a gasztronómiai fesztiválon. Neves szakácsok a helyszínen tartanak bemutatót a halas ételek elkészítéséből. Számos kulináris különlegességből válogathatunk az egészséges táplálkozás jegyében.

A rendezvényt népszerűsíti Nagy Bandó András Medvehagyma Kincseskönyv című műve, valamint Hajda Zsigmond fafaragó népművész által készített medvehagymát ábrázoló térplasztika. A Medvehagyma Ház, mely egész évben látogatható, szintén hozzájárul a sikerhez.

Az idei fesztivál is tartogat meglepetéseket. A gyerekeket interaktív játszóház, gyermekműsorok és medvehagymás uzsonna várja. Számos szakértő várja az érdeklődőket, akik bevezetnek a medvehagymás ételek készítésének titkaiba, a medvehagyma tartósításának és tárolásának rejtelmeibe. Nagy Bandó András pedig Kincseskönyve dedikálásával és szokásához híven egy jóízű beszélgetéssel vár mindenkit.

Természetesen a fesztiválok elmaradhatatlan kelléke a zene is nagy szerepet kap a rendezvényen, sőt színházi előadást is élvezhetünk, ha ellátogatunk Orfűre. Helyi termelők és kézművesek pedig az egész fesztivál ideje alatt kínálják termékeiket.

Hazánkban számos helyen rendeznek hasonló fesztiválokat, egyre több étterem kínálja a medvehagymás különlegességeit. Nem is csoda, hiszen a rég elfeledett, napjainkban ismét felfedezett gyógynövény számos jótékony hatással rendelkezik.

Forrás, fotók: Medvehagyma ház, Orfű

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 080 834 megtekintés

Videó: 48 311 018 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921988

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh