Az első világháború négy évében több mint 15 millió áldozatot követeltek a hatalmi harcok, hazánkban több mint 660 000 ember esett el. A második világháború az emberiség legpusztítóbb fegyveres konfliktusa volt, soha ennyien nem estek áldozatul háborúnak.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de hozzávetőlegesen 75 millió az áldozatok száma. A civil lakosság körében az éhezés, bombázások, betegségek és népirtás miatt több, mint 40 millióan haltak meg. Az 1914–1945 közötti időszakot egyesek a második harmincéves háború időszakának nevezik.

A lakosság arányaihoz mérve Lengyelország, Németország és a Szovjetunió után hazánk lakossága szenvedte el a legtöbb veszteséget.

Városunk intézményei a civil szervezetekkel karöltve minden évben megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére.

A Közösségek Háza, valamint a Honismereti és Városszépítő Egyesület Kegyeleti megemlékezésre vár minden érdeklődőt a Templom téri Hősi emlékműhöz.

Az emlékünnep november 1-én, kedden 18.45-kor kezdődik a Templom téren. A világháborúk áldozatai tiszteletére tartott összejövetelen a történelmi egyházak nevében Molnár Imre református lelkész mond imát. Az eseményen a Him Singers Énekegyüttes és Korbuly István közreműködik.

A megemlékezést megelőzően 18.00 órakor Szentmise kezdődik a Római Katolikus Templomban.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 186 megtekintés

Videó: 48 289 999 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919798

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh