Oroszország két újabb hadihajót küld a Földközi-tenger keleti részére, hogy erősítse katonai jelenlétét a térségben - értesült csütörtökön az egyik orosz hírügynökség.

"A Földközi-tenger keleti régiójában kialakult, ismert helyzet szükségessé tette, hogy bizonyos korrekciókat hajtsunk végre az orosz haditengerészet egységeinek összetételében" - utalt a szíriai válság fejleményeire az orosz vezérkar egy név nélkül nyilatkozó illetékese az Interfax hírügynökségnek.

A forrás szerint az orosz hadiflotta földközi-tengeri, úgynevezett állandó összekötő hadműveleti egységéhez a közeli napokban csatlakozik az Északi Flottától egy nagy tengeralattjáró-elhárító hadihajó. Később megérkezik hozzá a Fekete-tengeri Flotta Moszkva nevű rakétahordozó cirkálója is.

Utóbbi most fejezi be küldetését az Atlanti-óceán északi részén, és hamarosan elindul onnan a Gibraltári szoros felé.

Az orosz vezérkari illetékes szavai szerint a földközi-tengeri egységet az ősszel kiegészíti a Csendes-óceáni Flottában szolgáló Varjag cirkáló is, amely a Pantyelejev tengernagyról elnevezett nagy rombolót váltja majd a térségben.

A szóban forgó orosz haditengerészeti egységet július elsején hozták létre állandó jelleggel, a Fekete-tengeri Flotta parancsnoksága alatt. Négy taktikai csoportból áll, amelyek a Földközi-tenger nyugati és keleti medencéjében állomásoznak.

Az Interfax emlékeztetett rá, hogy a múlt héten az orosz haditengerészetnél még azt közölték, nem készülnek arra, hogy a NATO-erők térségbeli jelenlétének növelésére válaszul megerősítsék a földközi-tengeri hadműveleti csoportot.

Az orosz vezérkar egy magas rangú képviselője azt mondta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy a hadihajók cseréje nem más, mint előre tervezett váltás a térségben. A név nélkül idézett forrás szerint mindez nincs összefüggésben a szíriai helyzettel. A vezérkari illetékes részletekre nem tért ki.

Orosz katonai szakértők nem zárták ki, hogy Moszkva erősítheti haditengerészeti jelenlét Szíria közelében.

Eközben az amerikai haditengerészet megnövelte jelenlétét a Perzsa-öböl térségében. Megérkezett az Arab-tengerre a Truman repülőgép-hordozó is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 909 085 megtekintés

Videó: 49 077 373 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056215

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh