Február 16-tól újra kéthavonta jelenik meg a Várak, kastélyok, templomok című - az elmúlt három évben kizárólag évkönyv formában publikált - történelmi és örökségturisztikai magazin - közölte az orgánum felelős szerkesztője kedden az MTI-vel.

Kósa Pál, a Kárpát-medence és a világ magyar vonatkozású épített örökségét bemutató magazin alapítója elmondta: a gazdagon illusztrált kiadványnak 2005-től, kilenc évfolyamon keresztül 54 száma jelent meg.     Az olvasói szokások változása és gazdasági okok miatt az orgánumot 2014 és 2016 között három - egyenként mintegy 250 oldalas - évkönyvben publikálták - tette hozzá.    

A felelős szerkesztő kitért arra, hogy DVD-n is kiadták a három évkönyv és valamennyi lapszám összesen 3500 oldalas - mintegy 7500 fotót, korabeli rajzot és térképvázlatot tartalmazó - anyagát.     Kiemelte, egy kiadóváltás tette lehetővé, hogy február 16-tól ismét kéthavonta megjelenő magazinformátumban válik elérhetővé a sajtótermék a Zöld Infó Média Kft. gondozásában és a Kárpát-medence Örökségturisztikai Alapítvány támogatásával.    

"Olvasóink, előfizetőink között sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos papíralapú kiadványokhoz" - jegyezte meg. A Várak, kastélyok, templomok koncepciójára térve Kósa Pál ismertette: a magazin három állandó - Műhely, Krónika, és Útikalauz elnevezésű - rovatában olvashatóak kimondottan szakmai, ismeretterjesztő jellegű és történelmi cikkek, valamint "laikus érdeklődők" érdekes úti beszámolói is. Az orgánum egyúttal a régészek, történészek és épített örökséggel foglalkozó szakemberek többször egymással vitatkozó álláspontjainak is teret adott - közölte.    

A februárban megjelenő lapszámban a többi között a váci várról és székesegyházról tudhatnak meg részleteket az olvasók, akik a szlovákiai Znio vár palotájának 17. századból származó tervrajza alapján készült háromdimenziós modelljével is megismerkedhetnek, valamint interjút olvashatnak Major Balázzsal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetőjével. Kósa Pál beszámolt arról is, hogy március elsejétől archívumuk túlnyomó részét díjmentesen elérhetővé teszik a varlap.hu honlapon.

Forrás: MTI