Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését;  a minőség nagyon jónak ígérkezik, a  mennyiség az átlag körül várható -  közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden az MTI-vel.

Nagy Gergely tájékoztatása szerint a borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik fajta betakarítása.     A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről  azt mondta: a minőség nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak. A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni - fűzte hozzá. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább felsőértékéhez közelít - emelte ki.     Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett  Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet  437 hektáron termelnek.

A hegyközségi titkár szerint, ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami  komoly technológia és logisztikai kihívás elé állíthatja a borterelőket, az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 715 402 megtekintés

Videó: 48 927 370 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027485

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh