Nyolc különleges műtárggyal gyarapodott az immár 701 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be csütörtökön a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A műtárgyakat a baranyai megyeszékhely nevében is megköszönő Páva Zsolt polgármester az eseményen elmondta: a gyűjtemény gyarapodása miatt indokolttá válik a gyűjteménynek otthont adó kiállítótér bővítése. Beszámolt arról is, hogy megjelent a Zsolnay aranykora című, több száz oldalas album negyedik kiadása.   

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) ügyvezetője az új kiadású Zsolnay-albumról közölte, hogy abban száz új műtárgy szerepel. Az azokról készült fotók túlnyomó többségét Gyugyi László, a fennmaradóakat Körtvélyesi László fotográfus fényképezte - fűzte hozzá.   

Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint a nyolc új műtárgy közül négyet az 1900-as párizsi világkiállításon állítottak ki, ahol komoly szakmai sikereket arattak. A relikviákat az akkor egyik leggazdagabb francia gyáriparos család vásárolta meg. Gyugyi László az eredeti vásárló Justin Bardou-Job leszármazottaitól vette meg Párizsban a műtárgyakat.   

Az új darabok közül az Apáti Abt Sándor által tervezett Rózsaillat című, nőalakot ábrázoló szecessziós szobor a legjelentősebb. Az új tárgyakkal egy 95 centiméteres eozin váza, valamint egy papagájos és fácános díszítésű váza is érkezett a negyedbe négy kisebb a historizmus idejéből származó műtárgy mellett, amelyekre Magyarországon tett szert a gyűjtő.   

A Zsolnay-gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta tizedik alkalommal bővült.   

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott, akkor még csaknem hatszáz darabos kollekciót. A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.   

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplum példány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.   

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, 2015-ben huszonöt, 2016-ban huszonhét, tavaly pedig huszonöt alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a kollekció kiegészítésén.   

A legújabb műtárgyak március végétől lesznek megtekinthetőek a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Forrás: MTI

Fotó: Tóth László

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 573 206 megtekintés

Videó: 48 759 972 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995733

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh