Kezdődik a Lengyel-Ukrán közös rendezésű Labdarúgó Európa Bajnokság. Hogyan készül a kollégaival erre a kontinens viadalra?

K.V.: A mi felkészülésünk folyamatosnak mondható, tehát nem most kezdünk ráhangolódni az Európa Bajnokságra. Az UEFA folyamatosan ellát minket bajnokság közben is edzéstervvel. Folyamatosan vannak tovább képzéseink. Két héttel ezelőtt voltunk a legutolsón, ahol tényleg csak azok a kollégák vettek részt, akik az EB-n is szerephez jutnak, úgyhogy nem most kezdünk az EB-re készülni, hanem folyamatosan. Úgy mond folyamatosan tart a felkészülés.

Összeállt az EB mezőnye. Ön kit tart a legproblémásabb játékosnak, illetve csapatnak?

K.V.: Igazából minden meccs más, és más. Sokszor attól a játékostól, csapattól sem várhatunk sportszerűséget, aki mondjuk korábban 10 meccsen rendesen és sportszerűen viselkedett. Igazából úgy gondolom, hogy a játékvezetőnek mindenre fel kell tudnia készülni. Persze van olyan csapatok, akikkel több probléma volt a múltban, rájuk még inkább figyelni kell, de a futballban az a szép, hogy nincsenek papírformák, nincsenek előre várt helyzetek, tehát bármi megtörténhet. Úgyhogy mi arra készülünk, hogy bármikor történhetnek sportszerűtlen dolgok. És ezek ellen kell fellépnünk akkor.

A legutóbbi Világbajnokságon is szerepeltél kollégáiddal. Bemutatkozott egy új kontinens, Afrika?

K.V.: Igazából ilyenkor azt kell tudni, hogy nem csak az-az ország rendezi ezt az eseményt, hanem a szervező szövetség, lásd, az UEFA is ráteszi a kézjegyét arra, hogy megfelelő körülmények közt legyen minden megszervezve. Úgy gondolom, hogy az UEFA meg fogja ezt az EB-t is úgy szervezni, hogy senkinek nem lesz kifogása. Láthatjuk akár példaként Dél Afrikát is, hogy ott is egy olyan VB-t tudtak rendezni, amely gördülékenyen lezajlott. Úgy gondolom, hogy ezzel sem lesz gond idén nyáron.

Visszatérve még egy kicsit a VB-re, a Spanyolország-Németország elődöntőt dirigáltad utoljára, majd utána a következő nagy megmérettetés számodra a Wembley-ben volt a BL döntő. Milyen futball élményt nyújtott számodra, mint játékvezető?

K.V.: A világbajnokság után eltelt majdnem egy év, hogy kifutottunk a Wembley-ben a BL döntőre. Rengeteg mérkőzésen kell azért nekünk is bizonyítani, hiszen nekünk is kvalifikálni kell magunkat a nagy eseményekre. Persze az mindenképp elmondható, hogy a Wembley-ben a BL döntő volt nekünk az eddigi legnagyobb mérkőzésünk, a legnagyobb jelentőséggel bíró. Tehát azon dolgozunk a kollégáinkkal, hogy ne az legyen az utolsó ilyen mérkőzésünk. Tehát azon dolgozunk, hogy itt az EB-n is nagy szerepeket kapjunk illetve a későbbiekben a kupa küzdelmeken illetve majd a következő világeseményeken

Tehát elmondhatjuk, hogy az Olimpiai döntő után ez volt a legértékesebb mérkőzés, amin játékvezetőként tevékenykedett?

K.V.: Mindenképpen, hiszen az európai klub futballban a legrangosabb mérkőzés a BL döntő. Ezért is elmondhatjuk, hogy egy Barcelona-Manchester mérkőzést levezetni a BL döntőben az egy hihetetlen rang a játékvezetésben. De hát az majdnem egy éve volt, és a múltból ugye itt se nagyon lehet megélni, sem a játékosoknak, sem a játékvezetőknek, tehát nem azzal foglalkozunk, hogy mi volt egy évvel ezelőtt, hanem azzal, hogy mi lesz nemsokára, bő két hét múlva.

Most a választás elé kerülő fiataloknak mit javasol, hogy bátran merjenek belevágni a bíráskodásba, vagy pedig inkább válasszák a játékot a labdarúgást?

K.V.: Szerintem mindenkinek az az álma, hogy egyszer futballista legyén és a pályán játékosként érjen el nagy sikereket, csak hát ugye nem mindenkinek van ehhez megfelelő tehetsége és kitartása. Én azt javaslom minden fiatalnak, hogy próbáljanak meg jó labdarúgóvá válni, ha ez nem megy akkor még mindig van egy lehetőség, hogy elmehetnek játékvezetőnek, hiszen sokkal többet ad ez a dolog, mint egy szimpla szurkoló és leül a tévé elé és onnan nézi a mérkőzéseket. Ha valaki elkezdi, a játékvezetést az ott lehet az események középpontjában, igaz, hogy nem játékosként, hanem játékvezetőként, de óriási élményeket ad és ha valaki nagyon szerencsés és szorgalmas,akkor akár külföldi meccseket is vezethet.

Magyar résztvevőkkel fog zajlani a kijevi döntő?

K.V.: Hát ezt még nem tudhatjuk. Sokszor megkapjuk ezt a kérdést, hogy mennyi esélyünk van az EB döntőre. Úgy gondolom, hogy nagyjából ugyanannyi, mint a többi 12 kollégának, Azt tudni kell, hogy Európában nagyon erős a játékvezetői minőség, nagyon sok magasan kvalifikált kolléga van, és bármelyikünk képesített arra, hogy levezetheti az EB döntőt is. Úgy gondolom, hogy azokat a meccseket, amiket megkapunk, majd azokat megfelelően levezessük majd minél kisebb hibákkal, és akkor lesz esélyünk arra, hogy a végén minél rangosabb meccset kapjunk majd.

Sok sikert kívánok az Európa Bajnokságra!

Kassai Viktor Tatabányán született, 1975. szeptember 15-én magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Jelenleg Tatabányán él. Civilben nyomdaipari értékesítő (korábban idegenforgalmi referens volt). Gyermekkorában szülővárosában különböző korosztályos csapatokban focizott. 1990-ben tette le a játékvezetői vizsgát Bicskén. Majd 1995-ig megyei osztályokban bíráskodott. Első mérkőzése a Szárliget-Óbarok 1990 júniusában volt, melyen asszisztens (partjelző) volt. Játékvezetőként 1991 októberében dirigált a Kecskéd-Vértessomló ifjúsági mérkőzésen. Első felnőtt mérkőzése 1993 április 11-én a Ászár-Császár mérkőzés volt. Az első NB1-es mérkőzése 1999. március 20 Zalaegerszeg-BVSC.

Legfontosabb mérkőzései: Olimpiai döntő: Nigéria-Argentína 0:1, Bajnokok Ligája döntő: Barcelona-Manchester United 3:1.

A világ legjobb játékvezetője 2011.

Forrás: Miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 913 293 megtekintés

Videó: 49 079 226 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056563

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh