A mai magyarországi szerencsejátékok legrégebbi „bútordarabja” a totó. 64 éves, azaz már alanyi jogon nyugdíjas lehetne. Egyelőre azonban még aktív. A vélemények megoszlanak arról, jól van-e ez így.

A totó több nehéz időszakot élt meg. Először az ötös lottó bevezetésekor érte trauma, hiszen roppant erős versenytársat kapott. A ’80-as években pedig a „totókirálynak” nevezett M. „úr” és csapata tevékenysége nyomán kirobbant totóbotrány borzolta az idegeket és értékelte le a fogadás hitelességét. A bunda szervezői járták a pályákat, s megfelelő pénzösszeg fejében úgy adták-vették a holt idő áthidalására létrehozott Nyári Totókupa mérkőzéseit, mint a piacon a zöldséget. A totó azonban – köszönhetően kitartó és elkötelezett közönségének – túlélte e kríziseket.

Mint ahogyan a foci és a sport is túl fogja élni ezeket a kríziseket.

"Aki nem bundázott, az nem is igazi futballista!" - Mondotta szegény megboldogult Albert Flórián (megjegyzem az egyetlen magyar aranylabdás focista).

A bundaügy a MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változásokra is figyelemmel májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja.(Forrás: sportgeza.hu)

A hatóság emberei eddig információink szerint közel 150- 200 sportolót gyanúsítottak meg ( senki nem mondható bűnösnek mindaddig, míg a bíróság ki nem mondja bűnösségét). Több első, másod, valamint harmadosztályú klub is gyanúba keveredett. Igazán csak akkor robbant a bundabomba mikor A. Z. labdarúgó edző ellen vallottak korábbi játékosai. Információink szerint a hatóságok a közeljövőben együttműködve a nemzetközi hatóságokkal több itthon és külföldön játszó sportolóra csap majd le.

Én személy szerint (laikusként) ha bundázni szeretnék középhátvédeket, és a kapust fizetném le. Ugye bár a kapus egyértelmű, a legkevésbé feltűnő. Hogy miért? Mert ha rossz irányba vetődik egy tizenegyesnél, vagy, elugrik a labdáért, de rejtélyes módon mégis befelé pattan a labda. Hátvédek: rossz ütemben lép ki, nincs les, behátrál, mikor ki kellene lépni a támadóra, és még sorolhatnám.

Dr. Varga László, volt NB I-es labdarúgó edző:

"Ha egy-két játékos van benne, akkor nagyon nehéz észrevenni. Mert például a legjobb formában levő kapus is kaphat potyagólt. A legjobb formában levő centerhalf is rúghat luftot. Vagy a legjobb formában levő csatár is ki tud hagyni olyan helyzetet, amit be akar rúgni...

Ha az egész csapat benne van, akkor észre lehet venni. Akkor már túl sok a gyenge teljesítmény. Nem is mindig a játék minőségén látszik ez meg, hanem az érzelmi oldalon. Azon, hogy egy-egy rúgott gólnál, egy-egy kihagyott helyzetnél hogyan reagálnak a játékosok. A kritikus helyzetben a természetes reakciója jön ki.”

Részlet Borenich Péter: Csak a labdán van bőr című interjúkötetéből:

„Van néhány barátom, akik megyei szinten fociznak. Sokszor hallom tőlük, főként a tavaszi idény vége felé: „Feldobott az ellenfél 1 láda sört, meg meghívják a csapatot egy vadpörköltre, ha leadjuk a három pontot.” Ez a bunda kicsiben. „Én személy szerint nem lennék képes csalni. Egy alkalommal jómagamat is megkereste egy kolléga, nem fogadtam el az ajánlatot, inkább nem játszottam, de a társaim igen, és ahogy meg lett beszélve kikaptak a megbeszélt arányban. Történt mindez a megyei III. osztályban!” Fociztam jómagam is engem az edzőim kiskoromtól kezdve arra tanítottak, hogy sportszerűen és becsületesen játsszak. A tudásom legjavát nyújtsam mind edzésen, mint mérkőzéseken. Persze, mint tudjuk, minden sportban vannak aljas apró csínyek, amiket a sportoló bevet a győzelem megszerzése érdekében. De ezek természetes dolgok napjainkban. A kérdés, pedig ami megfogalmazódik a szurkolóban: A kedvenc csapatom becsapott? A válasz: ha valóban bundáztak abban az esetben igen.

Becsapva érzi magát a szurkoló, hisz a kedvenceik nem tettek meg mindent a győzelemért, és a másodlagos dolog a belépő (bérlet) ára, amiért ugyebár nem kapta, meg amiért fizetett.”

Summázva: Játszunk becsülettel a Fair Play szellemében, szurkoljunk sportszerűen, élvezzük a sportot, látogassunk ki mérkőzésekre, hisz higgyünk benne, hogy a kedvenceink becsületes sportemberek, és hogy nem csak a labdán van bőr!

No és persze egy sportesemény családi programnak is kiváló!

2012. március 17 szombat, 15:00 Komlói BSK – Szekszárd

Komló, Bányász Stadion

A folytatásban: A megbuktatott edző, és játékosai

Forrás: Miki

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 874 873 megtekintés

Videó: 49 055 266 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053418

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh