Egy 228 millió éves csaknem teljes, megkövesedett teknőscsontvázlelet azt bizonyítja, hogy a teknősöknek evolúciójuk korai szakaszában nem volt páncélja.

A délnyugat-kínai ásatáson előkerült fosszilis csontváz nagyobb, mint egy franciaágy. "Úgy néz ki, mint egy teknős, de a páncélja a hasán és a hátán is hiányzik" - írta le Nicholas Fraser, az edinburghi Skót Nemzeti Múzeum természettudományi részlegének vezetője.    

A páncél váza a helyén van, de maga a páncél még nem alakult ki. Emellett nagyon jellegzetes csőre van az őshüllőnek - tette hozzá.   

A BBC News cikke szerint az ősteknős a Eorhynchochelys sinensis nevet kapta, ennek jelentése: "korai teknős csőrrel Kínából".   

A teknősök számára a páncél védelmet jelent, egyúttal abban is segít, hogy tovább maradhassanak a víz alatt. Ugyanis a páncél kalciumot és magnéziumot tartalmaz, ami megelőzi a tejsav felhalmozódását.   

A páncél mintegy 50 csontból áll, bordákból, vállcsontokból és csigolyákból, amelyek összeolvadva kemény külső réteget alkotnak. Fraser szerint a teknősök nagyon különös állatok, "kényszerzubbony a páncéljuk". "Mintha a vállunk mellkasunkon belül lenne, ami eléggé korlátozná a mozgásunkat. Nagyon szokatlan állatok, de már több mint 200 millió éve léteznek" - magyarázta.   

A teknősök páncéljának kialakulása régóta foglalkoztatja a tudósokat. Számos olyan primitív teknősnek találták meg a fosszilis maradványait, amelynek már kifejlődött a páncélja.   

Az eddigi legrégebbi teknőslelet, amely korábbi a mostaninál, az Odontochelys nevet kapta. Ennek az ősteknősnek a hasán már kialakult a páncélja, de a hátán még nem volt csontos héj.    

A kutatók szerint az új felfedezés segít megérteni a teknősök páncéljának evolúcióját.   

Mint Fraser rámutatott: a megkövesedett maradványon már látszik, hogy a bordái elkezdtek kiterjedni. De egy újabb leletre lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi történt ezt követően.   

A tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták.

Forrás: MTI / bbc.co.uk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 675 984 megtekintés

Videó: 49 738 758 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7127931

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh