DNS-vizsgálat igazolja a gyors vándorlást, valamint az ausztrálázsiai vonalat is.

A témával foglalkozó kutatók számára eddig is ismert volt, hogy az első emberi csoportok az utolsó jégkorszak végén, a még meglévő földhíd kihasználásával jelentek meg az amerikai kontinensen, Ázsia felől érkezve. Most egyszerre több DNS-vizsgálat eredményét is közzétették, amelyek megerősítenek egyes korábbi feltételezéseket, másrészt pedig egy jogi vitát is lezárnak.

A szakemberekből álló csoport a nevadai Spirit Cave és az alaszkai Trail Creek Cave területén, valamint a brazíliai Lagoa Santa környékén korábban megtalált maradványokat is megvizsgálta, azt remélve, hogy ezáltal bizonyos összefüggésekre bukkannak. Ez így is történt, bár először azt szögezhették le, hogy a nevadai lelet, amely 1940-ből ered, továbbra is a legrégebbi, természetes úton mumifikálódott példány, hiszen ennek kora 10600 év, miközben az alaszkai tejfog 9 ezer éves, a jóval korábban megtalált brazíliai maradvány pedig 10400 évre nyúlik vissza. Cáfolják viszont azon 19. századi elméletet, miszerint ez utóbbi esetben az eltérő koponyaforma egy korábbi embercsoport jelenlétére utal, a genetikai vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy vannak összefüggések az észak-amerikai populációval, mindazonáltal megtalálható itt a korábban is felvázolt ausztrálázsiai vonal, ami két lehetséges magyarázatot sugall számunkra.

Az egyik változat szerint ez a populáció gyorsan vándorolt át Észak-Amerikán, tehát akár korábbról is származhat, a másik magyarázat viszont kitart amellett, hogy egyes csoportok jóval később érkezhettek, közvetlenül az ausztrálázsiai régióból, ezen keveredés nyoma pedig a most visszaigazolt eredményekben tűnik fel. Kiemelik, hogy az őslakosok előtt nem voltak jelen a korábban sejtett, úgynevezett paleoamerikai csoportok, az első bevándorlók megjelenését követően viszont nagyon gyorsan ment végbe a kontinens benépesülése, mivel ezek az emberek kisebb csoportokra szakadva, szinte végigszáguldottak a területen, hogy Alaszkából indulva még Patagóniát is gyorsan elérjék.

További érdekesség, hogy a nevadai esetben egy 20 éve tartó jogi vitát is sikerült lezárni, az ottani törzs ugyanis már korábban kikérte a maradványokat az érvényben lévő törvényre hivatkozva, mivel azonban a pontos származást akkor nem tudták visszaigazolni, ezt a kormány megtagadta. A mostani eredmények birtokában ez már nem jelent akadályt, így a törzs méltó módon helyezheti nyugalomra az őseikre utaló egykori ember maradványait.

Arra is konkrét bizonyítékokat találtak, hogy mintegy 8 ezer évvel ezelőtt egy újabb vándorlási hullám indult el, ez azonban Mezoamerikából eredt, és mindkét irányban, tehát dél és észak felé is komoly hatásokat gyakorolt az ottani népességre, ez eredményezte ugyanis a későbbi csoportok létrejöttét, legalábbis Dél-Amerikában.

Forrás: sg.hu / cam.ac.uk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 680 554 megtekintés

Videó: 48 891 398 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7021526

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh