Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtanak végre – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Joe Biden elnök pénteken átadta a hatalmat Kamala Harris alelnöknek arra a rövid időre, amíg ő altatásban van egy rutin béltükrözés miatt. „Az alelnök ez idő alatt a nyugati szárnyban lévő irodájában fog dolgozni” – jelentette ki Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Psaki újságíróknak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy ugyanezt az eljárást követték 2002-ben és 2007-ben, amikor George W. Bush akkori elnök ugyanezen az orvosi beavatkozáson esett át – írta a Cnbc.com.

A Fehér Ház közölte, hogy a péntek délutáni órákban nyilvánosan közzéteszi Biden vizsgálatának írásos összefoglalóját. Az alelnök ez idő alatt a nyugati szárnyban lévő irodájában fog dolgozni – mondta Psaki a péntek reggeli nyilatkozatban.

Az elnökön, aki szombaton ünnepli a 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtják végre.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője azt is közölte: mivel Joe Bidenen a beavatkozást altatásban hajtják végre, ezért az alkotmány értelmében erre az időtartamra az elnök az alelnökre ruházza át a jogköröket.

Forrás: hirado.hu / MTI / cnbc.com / edition.cnn.com

 

Joe Biden visszavette az elnöki széket

Joe Biden amerikai elnök visszavette az elnöki jogköröket, amelyeket egy óra huszonöt percre, az altatásban végzett béltükrözés idejére ruházott át Kamala Harris alelnökre - jelentette be a Fehér Ház.

Az Egyesült Államok elnöke, aki "rutin béltükrözésen esett át, közép-európai idő szerint 17 óra 35 perc tájban beszélt Kamala Harris alelnökkel és a kabinetfőnökével. Jó hangulatban volt, és ekkor vette vissza a jogköröket" - írta a Twitteren Jen Psaki fehér házi szóvivő. Hozzátette, hogy az elnök még egy rövid időre a bethesdai Walter Reed katonai kórházban maradt a rutinvizsgálatok folytatására.

Biden közép-európai idő szerint 16 óra 10 perckor ruházta át az elnöki jogköröket az amerikai alkotmány által meghatározott feltételek szerint. Így első ízben fordult elő az amerikai történelemben, hogy női politikus látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 317 megtekintés

Videó: 47 970 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887757

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh