Romániában megjelent a hivatalos közlönyben és ezzel hatályossá vált a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium rendelete, mely a lakosság biztonsága és a károk elkerülése érdekében a medvék preventív kilövését is lehetővé teszi.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által továbbított közleményben kijelentette: az elmúlt két évben okozott károk száma és értéke, valamint az ember elleni támadások és incidensek térképe alapján listázták, hogy hol kell beavatkozni a medveállományba. Azért tartotta fontosnak a törvényes keret megteremtését és a beavatkozást, mert az ország egyes régióiban a törvényes lehetőségek hiányában törvénytelen módszereket alkalmaznak a medvék elpusztítására.  

A rendelet 220 barnamedve kilövését teszi lehetővé. A 80 egyedes beavatkozási kvóta keretében azokat az egyedeket lőhetik ki, amelyek közvetlenül fenyegetik az emberi életet vagy a közbiztonságot. Emellett 140 egyed kilövését azért engedélyezi a tárca, hogy megelőzze a medveveszélyt. Azoknak a településeknek a környékén teszi lehetővé a medveállomány ritkítását, amelyeken az elmúlt években a legtöbb bejelentés érkezett a medvék által okozott kárról és a medvetámadásokról.  

A megelőzési kvóta újdonságnak számít a romániai vadgazdálkodásban, miután 2016-ban a Ciolos-kormány betiltotta a populációszabályozás céljából végzett medvevadászatot. Korábban évente 400-450 medve kilövését engedélyezte a minisztérium.  

A tárca sajtóosztálya a rendelet közvitára bocsátásakor az MTI kérdésére azt közölte, a kvóták a 2022-es évre szólnak, és a kimerülésükig érvényesek.  

A a minisztérium honlapján korábban közzétett statisztikából kiderült: az elmúlt két évben 47 esetben támadt emberre medve Romániában. Emellett 2974 esetben jelentettek be a nagyvad által okozott kárt, a medvekár kétéves összértéke pedig 6,8 millió lej (félmilliárd forint). A statisztika rávilágított arra, hogy Székelyföldön okozzák a legtöbb problémát a medvék.

Hargita megyében 14, ember elleni támadást jegyeztek fel, és a kár több mint 40 százalékát Hargita és Maros megyében jelentették. Jelentős azonban a kár Kovászna, Brassó és Szeben megyében is, az ember elleni támadások statisztikájában pedig Prahova megye áll a második helyen öt esettel.  

A statisztikának megfelelő a megyékre, településekre leosztott megelőzési kvóta is: Hargita megyében 35, Marosban 25, Kovászna megyében 13, Brassóban pedig 11 medvét lőhetnek ki a helyi vadásztársaságok.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 196 791 megtekintés

Videó: 47 325 138 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755206

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh