Már januárban ötvenezer forint lesz az árvaellátás legalacsonyabb értéke.

A jövő évtől havi 50 ezer forintra nő az árvaellátás legkisebb mértéke, az intézkedés 40 ezer személyt érint – közölte a VG-vel a Magyar Államkincstár (MÁK). Az első utalás 2022. január 12-én érkezik meg a számlákra. Az árvaellátás jelenlegi alsó határa 24 250 forint. A minimumellátás duplájára emelése 8,1 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal növeli a rendszeres ellátások jövő évi kiadásait. A Nyugdíjbiztosítási Alap jövőre összesen 38,6 milliárd forintot irányoz elő az árvaellátásra. A költségvetésben tavaly ezen a soron  29,3 milliárd forint szerepelt, de a tényadat végül 29,5 milliárd forint lett – közölte a VG-vel a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin hivatala –, 2021-re pedig 28,5 milliárdot tervez e célra a költségvetés.

Tavaly decemberben Magyarországon 55 768 árva vagy félárva gyermek után folyósítottak ellátást.

A nyugdíjkorhatár előtti összes ellátásból az árvaellátás 10 százalékot tesz ki. Jelenleg Magyarországon az árvaellátás átlagos havi nagysága 41,5 ezer forint, a jogosultak közül 42 ezren kapnak havi 50 ezer forintnál kevesebbet. 2019-ben az ellátás átlagos havi nagysága 40 ezer forint volt.

Az árvaellátás a gyermek 16. életévéig jár. Ha a gyermek iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű képzésben vesz részt, akkor az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb 25 éves korig jár. Méltányosságból kérhető a 25. életévüket betöltő továbbtanulók árvaellátása is, ezt tavaly 559-en kérték, 5,1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Novák Katalin hivatala kiemelte:

ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megváltozott munkaképességűvé válik, erre az időtartamra az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.

Egyes esetekben a hazai árvaellátás kisebb is lehet 24 250 forintnál – írták. Ez akkor fordul elő, ha az árva részére a jogszerző ott nyilvántartott szolgálati idejével arányosan külföldről is folyósítanak árvaellátásrészt, ezekben az esetekben kizárólag a magyarországi jogszerzés alapján kapják meg az érintettek a magyar ellátásrészt. Magyarországon az árvaellátás mértéke az elhunyt szülő által megszerzett szolgálati időhöz és az általa az elhalálozásáig elért jövedelemhez igazodik. Egyébként az árvaellátásnak nem volt, és ezután sem lesz felső összeghatára – közölték.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 725 504 megtekintés

Videó: 48 934 950 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028832

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh