A NASA a közelmúltban díjazta a legújabb innovatív űrprogram-terveket. Ezek egyike egy valóban tudományos-fantasztikus elképzelés: egy 1 km átmérőjű parabolaantenna a Hold túloldalának egyik kráterében.

Ez a műszer olyan hullámhosszakon működhetne, amelyek a Földről az ionoszféra vagy egyéb rádiózajok miatt nem elérhetők. Ha megépülne a Holdkráter Rádióteleszkóp (Lunar Crater Radio Telescope – LCRT), ez lenne a Naprendszer legnagyobb kitöltött apertúrájú rádiótávcsöve. A NASA által most biztosított pályázati forrás egy újabb lépést jelent ennek a programnak a megvalósulása felé.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) robotika-mérnök munkatársa, Saptarshi Bandyopadhyay és csapata által tervezett LCRT óriási tudományos előrelépéshez segíthetné az emberiséget a kozmológia területén. A 10–50 méteres hullámhosszakon (6–30 MHz frekvencia-tartományban) működő rádiótávcsővel az eddig számunkra hozzáférhetetlen korai világegyetembe nyerhetnénk bepillantást.

A tervek szerint holdjáró robotok feszítenének ki egy körülbelül 1 km átmérőjű dróthálót egy legfeljebb 5 km átmérőjű holdkráterben. A rádióvevő-rendszer egy, a kráter közepe fölé függesztett detektorral válna teljessé. Az egész teljesen automatikusan, mindenféle emberi beavatkozás nélkül történne.

Ez nagyban megkönnyíti a szó szerint Földtől elrugaszkodott elképzelés megvalósítását, hiszen jóval kisebb tömegű, így jóval olcsóbb Holdra szállítandó rakományt jelent. Mindazonáltal a program csak a korai tervezés fázisában jár, így a teleszkópnak esetlegesen otthont adó majdani krátert sem jelölték még ki. A koncepció azonban figyelemre méltó, aminek a sorsát érdemes követnünk az elkövetkezendő években.

A jelenleg működő legnagyobb földi rádiótávcső a Kínában megépült Ötszáz Méteres Rádiótávcső (Five-hundred metre Aperture Spherical Telescope – FAST), aminek az átmérőjét a neve után már el sem kell árulnunk. Az LCRT keresztmetszete a FAST-énak a négyszerese lesz. A FAST, noha még csak néhány hónapja üzemel teljes tudományos kapacitásával, máris igazolta létjogosultságát a rejtélyes gyors rádiókitörések megfigyeléseiben való részvételével. A tervezett LCRT pedig még nála is sokkal több különleges jelenség észlelésére lesz képes.

A gombamód szaporodó alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak miatt a földfelszíni észlelések napjainkban mind nehezebbé válnak. A Hold ráadásul nem csak ezeket a zajokat, de a holdi éjszaka során a Nap rádióinterferenciáit is árnyékolná. A holdkráterbe telepített LCRT a világegyetem legkorábbi időszakáról szolgálhatna információval. Noha Kína és Hollandia már telepített egy rádióteleszkópot a Hold túloldalára, ez sokkal kisebb a tervezett LCRT-nél. Akárcsak ez a műszer, az LCRT is műholdas csatornán továbbítaná az észleléseit a Földre.

Az LCRT tervezésben részt vevő kutatók és mérnökök tisztában vannak vele, hogy a Hold túloldalára telepítendő rádiótávcső a nagyközönség élénk érdeklődésére is számíthat. A csapat most 125 ezer dolláros támogatást nyert, amit a következő kilenc hónapban használhat fel a program részletesebb kidolgozására. Reméljük, hogy sikerrel járnak!

Forrás: csillagaszat.hu / sciencealert.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 842 159 megtekintés

Videó: 49 018 000 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042962

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh