A Google komoly változtatásokra készül a keresőtalálatok megjelenítése terén. Az új Knowledge Graph, magyarul Tudásgrafikon, a régi gyakorlattal ellentétben nem weboldalakat jelenít meg a kulcsszó keresések találataként.

A Blog Tips oldalon megjelent cikk szerint a Google Tudásgrafikon (a mellékelt linken ki lehet próbálni) kész válaszokat vagy „tényeket” jelenít majd meg, bizonyos előre kiválasztott forrásokból, mint például a CIA Factbook (tényadatbázis), a Wikipédia és a Világbank, a szokásos keresőtalálatok mellett.

A tipikus keresőmotor helyezés vagy besorolás helyett az új eszköz konkrét, előre meghatározott forrásokat használ a „tények” prezentálására. Tehát történelmi információk esetében a Wikipédiából, geopolitikai kérdésekben a CIA Factbook-ból, gazdasági témáknál pedig a Világbank adatbázisából kapunk választ a keresett a kulcsszóra. Sok más előre kiválasztott témakör-forrás párosítás is meghatározásra került.

A Google lépése kísértetiesen emlékeztet Orwell 1984 című könyvéből ismert Igazság Minisztériumára, hiszen a szolgáltatás által adott keresési találatok vagy „válaszok és tények” nem a népszerű találatokat figyelembe vevő algoritmusokon alapulnak majd, hanem a Google által előre kiválasztott kész válaszokat kapja a felhasználó.

Egyelőre persze a hagyományos találatokat is megkapjuk, de várható, hogy a szolgáltatás fejlődésével egyre több hétköznapi, esetleg lusta felhasználó választja majd inkább a kész válaszokat, amelyek nem igényelnek túl sok olvasást és további kutatómunkát, a régi, hagyományos találati lista helyett.

Egyesek azt mondhatják, hogy a nyílt forráskódot alkalmazó Wikipédia elég jó munkát végez a ténygyűjtésben (bár ugyanennek a tulajdonságnak köszönhetően sok helytelen, félrevezető információt is tartalmaz), a CIA és a Világbank éppen nem mondhatók objektív forrásnak, hiszen mindkét intézmény nagyon is határozott agendával rendelkezik és erősen érdekelt az igazság elferdítésében vagy elhallgatásában.

Azáltal, hogy ezeket a forrásokat választják ki a tények „megbízható” forrásaként hihetetlen mértékben befolyásolhatják az emberek gondolkodását fontos kérdésekben.

A Google a saját tulajdonában lévő Freebase adatbázist is használni fogja a Tudásgrafikonhoz. A Freebase egy óriási adatbázis, ami a Singularity Hub szerint „több mint 24 millió személyről, helyről és dologról tartalmaz információkat.”

A Freebase és a Metaweb algoritmusok összekapcsolásával a Google képes lesz mindent mindennel összekötni. A keresések fejlesztése terén ez egy csodálatos eszköz lehet, ugyanakkor egy ilyen szoftver tökéletes eszköz arra, hogy minden Internet felhasználóról személyes profilt alakítsanak ki.

Tehát amellett, hogy a CIA és a Világbank a „tények” megbízható forrásaivá válnak az Internet felhasználók számára, azt is a Google fogja meghatározni, hogy az egyes személyek hogyan jelennek majd meg az új keresési találatokban.

Forrás: idokjelei.hu

Kapcsolódó blog bejegyzéseink:

Az orwelli felügyelőrendszer kialakulása Kattintson ide...

Az összeesküvés elméletek cenzúrázását a Google végezze

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 121 465 megtekintés

Videó: 38 390 862 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5885116

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh