Az eddigi leghatalmasabb, két napon át mozgó, víz alatti lavinát mérték Nyugati-Afrika partjai közelében - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az esemény a Kongó folyó torkolatától kifelé vezető, mély árokban történt, és észrevétlen is maradt volna, ha a mozgás nem vág el távközlési kábeleket, lassítva az internetes és más adatátviteli forgalmat Nigéria és Dél-Afrika között.   

Az észlelésben szerepe volt a tudósok előrelátó munkájának: a Kongó-kanyonban végig műszereket helyeztek el, amelyek mérik az áramlatok és az üledék mozgásának sebességét.   

"Egy sor oceanográfiai műszerre csapott le a lavina, kiszakadtak a tengerfenéki horgonyok, a készülékek pedig felbukkantak és üzentek nekünk" - mondta el Peter Talling, a Durhami Egyetem kutatója a BBC-nek.   

A dolog fokozatosan gyorsult, mivel ahogy haladt, feltépte a tengerfeneket, vitte magával a homokot és a sarat, ettől a lavina még sűrűbb és gyorsabb lett - magyarázta.   

A víz alatti lavina - szakszóval zagyár - tavaly január 14-én kezdődött. Mivel először ki kellett menteni a műszereket és elemezni az adatokat, a teljes jelentés csak mostanra lett készen.   

A kutatócsoport szerint két tényező együttes hatására indult meg az óriási zagyár. Az egyik a Kongó folyó 2019. decemberi kivételes méretű áradása, ami ötvenévente történik. Az ár rengeteg homokot és sarat hordott a víz alatti kanyon kapujába, ez azonban már két héttel a lavina előtt megtörtént. Januárban azonban szokatlan tavaszi ár vonult le a Kongón.   

A mérések szerint 2020. január 14-én éjjel 22.31-kor érte el az ár a legsekélyebb ponton lévő műszert, a legutolsóhoz majdnem 24 órával később, 16-án 21 órakor érkezett. Ekkora több mint 4500 méteres mélységbe jutott.   

A kanyon felső részében 5,2 métert tett meg másodpercenként, majd a csatorna végére már 8 méterrel haladt. Nagyjából egy köbkilométer homok és sár zúdult a mélybe.   

A két elszakadt kábelt néhány hét alatt kijavították.

Forrás: MTI / bbc.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 958 megtekintés

Videó: 48 284 464 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919216

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh