A kutyaszemélyiség és a rangsorban elfoglalt hely összefüggését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban. Eredményeik alapján az extravertáltabb, megbízhatóbb és nyitottabb kutyák általában magasabb helyet foglalnak el a rangsorban, míg a barátságosabb kutyák alacsonyabb rangúak. Emellett a többkutyás háztartásokban jellemzően az idősebb kutyák a dominánsak.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a társállatként tartott kutyák otthoni hierarchia viszonyait vizsgálták.    

A kérdőíves kutatásban a házi kedvencek személyiségjegyeiről kérdezték a kutyatartókat. A kérdőív kitöltésének egyetlen feltétel az volt, hogy a családban egynél több, egyévesnél idősebb kutya éljen együtt. A kérdőívben öt személyiségjegyre kérdezte rá. A vizsgálat során a kutatók összesen 1082 kérdőívet dolgoztak fel - közölte az ELTE pénteken.   

Az eredmények alapján a barátságosság negatív összefüggést mutat a dominancia pontszámmal. Ezt a pontszámot olyan, a gazda által megfigyelt viselkedések és interakciók alapján számolták, melyek összefüggésbe hozhatók a rangsorban elfoglalt hellyel.   

Emellett az életkor is hatással volt a sorrendre. A kutatók a korábbi vizsgálataikhoz hasonló eredményre jutottak, miszerint az idősebb kutyák nagyobb eséllyel dominánsak.    

"Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral, ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket. Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat, azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak" - magyarázza a közleményben Vékony Kata, a cikk első szerzője.   

A kutatók azt is megnézték, hogy a gazda véleménye a kutyái rangsorban elfoglalt helyéről mennyire egyezik meg a szociális viselkedések alapján számolt pontszámmal. Ehhez a kérdőívben a gazda véleményét kérdezték, miszerint az adott kutya a domináns-e. Azt találták, hogy szignifikáns korreláció van a gazda véleménye és az általunk számított pontszám között, azaz a gazdák viszonylag jól meg tudják figyelni a kutyáik közötti hierarchiát.   

"Vizsgálatunk alátámasztotta azt a feltételezést, miszerint a kutya személyiségjegyei között nincs meghatározó szerepe egy különálló 'dominancia' tulajdonságnak" - emelték ki a kutatók.   

Pongrácz Péter, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a személyiségjegyek kialakításában számos nem versenyhelyzeten alapuló tulajdonság is részt vesz a kutya esetében. Ugyanakkor az emberrel a családban együtt élő kutyák személyisége komplex kapcsolatban van a csoportban kialakuló hierarchiával és az egyes kutyák abban elfoglalt helyével. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak kiderítése, hogy a személyiségjegyek és a rangsorban elfoglalt pozíció között milyen oksági kapcsolatok lehetnek.   

A közleményben ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a dominancia, rangsor, hierarchia fogalmak definíciója, illetve használata az utóbbi évtizedekben sokszor heves vitákat kavart nemcsak a kutyatartók és kiképzők, hanem a viselkedéskutatók körében is. Ezek a kifejezések leginkább az együtt élő kutyák csoportját kívülről megfigyelő ember számára fontosak. Ugyanakkor az egyes kutyák közötti interakciók hajtóereje jóval egyszerűbb komponensekből áll: erőviszonyok, motiváció, illetve a korábbi tapasztalatokból történő tanulás.    

"Etológusként az értelmezésünk szerint a dominancia nem tartozik az egyed személyiségjegyei közé, viszont az joggal feltételezhető, hogy a viselkedést nagyban befolyásoló személyiség a kutya-kutya interakciók lezajlására, kimenetelére - azaz a dominanciára is hatni fog. Tágabb értelemben pedig a csoport tagjainak személyiségjegyei, illetve az ezek közötti különbségek bizonyosan hatással vannak a páros interakciók által felépített rangsorra és az egyes kutyák ebben elfoglalt helyére. Jelen vizsgálatunkat ezekre a feltételezésekre alapoztuk" - fogalmazott Vékony Kata, a tanulmány első szerzője.

Forrás: MTI / etologia.elte.hu / sciencedirect.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 956 megtekintés

Videó: 48 300 238 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920698

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh