Az orosz Izvestia újság egy a Védelmi Minisztériumban lévő forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Oroszországban egy forradalmi vezérlőrendszert dolgoznak ki a ballisztikus rakéták számára ”Felhívás”név alatt. Ennek üzembe helyezése a jövőben használhatatlanná tenné a rakétavédelmi rendszereket.

A ”Felhívás” lényege az, hogy a stratégiai rakétacsapatok automatikus irányítási rendszere képes parancsot adni a már elindított ballisztikus rakéták számára, megváltoztatva azok pályáját, vagy akár új célpontot kitűzni nekik. Feltételezhetően a ”Felhívás” használható lesz az új orosz Topol-M és Jarsz ballisztikus rakétákkal együtt is. Később ezekhez kapcsolódhat a most még kifejlesztés alatt álló új orosz nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta.

A rakéták pályájának kiszámíthatatlansága gyakorlatilag lehetetlenné teszi azok befogását. Annak ellenére, hogy az irányítható robbanófejű modern orosz rakéták a tartalék álcélpontjaikkal és akadályozó állomásaikkal már így is immúnisak a meglévő amerikai védelemmel szemben, az orosz kormány igyekszik további biztosítékot szerezni a váratlan meglepetések ellen. Nem kétséges, hogy egy ilyen projekt megvalósítása igen összetett és sok éves erőfeszítést követel, ugyanakkor az eredménye nem csak a stratégiai fegyverekre lehet hatással.

Elméletileg ugyanez a célpontmódosító technológia alkalmazható lenne a hagyományos robbanófejekkel ellátott közepes- és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákon is, amelyeket széles körben használnak a helyi harcokban. Oroszország az Egyesült Államokkal kötött megállapodása értelmében nem gyárthat közepes hatótávolságú rakétát, jelenleg pedig csak korlátozott mértékben állítja elő az Iskander rövid hatótávolságú rakétáját.

Másrészt Kína hatalmas arzenállal rendelkezik a nem nukleáris robbanófejekkel ellátott közepes- és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákból. Ezek a rakéták képezik Kína legfontosabb ütőkártyáját egy az Egyesült Államokkal szembeni konfliktus esetén, az egyetlen esélyt arra, hogy kompenzálhassák az amerikaiak várható légi fölényét egy ilyen konfliktus esetén. Kína éppen ezért reagál negatívan a szárazföldi és tengeri bázisú új rakétavédelmi rendszerek kiépítésére Ázsiában.

Elméletileg az új technológia - ha működésbe lép és tömeges használatra alkalmas lesz - használhatatlanná fogja tenni a rakétavédelmi rendszereket, de minimum jelentős mértékben csökkenteni fogja azok használatát, amelyek így csupán egyes objektumok közelharci védelmére fognak tudni szolgálni.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 043 megtekintés

Videó: 48 298 245 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920454

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh