A brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) a nemzetközi telefonos és internetes adattovábbító kábelhálózatok forgalmát is rögzíti, és így globális szinten rálát magánszemélyek elektronikus adatforgalmára, az így gyűjtött információkat pedig megosztja a hasonló profilú amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) - írta péntek este megjelent cikkében a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap online kiadásának írása szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hetekben információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és a The Washington Postnak az amerikai és a brit kormány titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden - aki időközben Hongkongba menekült - hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a két lapnak az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról.

A The Guardian által pénteken megszellőztetett újabb bizalmas iratok tanúsága szerint a brit szolgálat hatalmas mennyiségű adatot figyel és rögzít a globális száloptikás kábelrendszerre rácsatlakozva egy új technológia segítségével. A rögzített adatokat a GCHQ 30 napig tárolja, hogy szakértői szortírozhassák és elemezhessék a befutott információkat.

Ez a művelet a brit lapnak átadott értesülések szerint mintegy másfél éve folyik. A GCHQ 300, az NSA 250 szakértőt állított rá az adatok kiértékelésére.

A The Guardian szerint az így rögzített adatok között telefonhívások, email-üzenetek, a Facebook közösségi portálon eszközölt bejegyzések szerepelnek, sőt az is, hogy az egyes internethasználók az elmúlt időszakban milyen honlapokat töltöttek le.

Snowden a The Guardiannek nyilatkozva kijelentette: a GCHQ és az NSA tevékenysége "az emberiség történetének legnagyobb megfigyelési művelete".

"Ez nemcsak amerikai probléma, Nagy-Britannia is hatalmas mértékben benne van ebben ... a GCHQ még rosszabb is, mint az amerikaiak" - idézte Snowdent pénteken a brit lap.

A The Guardian ugyanakkor megszólaltatott egy névtelenül nyilatkozó, "a hírszerzés világában jártas" forrást is, aki elmondta, hogy az adatgyűjtés megfelelő biztosítékok alkalmazásával, törvényes módon zajlik, és az így nyert információk segítségével jelentős áttörést sikerült elérni a súlyos bűncselekmények felderítésében és megelőzésében.

A The Guardiannek átadott újabb dokumentumok tanúsága szerint a GCHQ tavaly már naponta 600 millió "telefonos esemény" kezelésére volt képes az alkalmazott technológiával, kétszáznál több száloptikás kábel forgalmát figyelte, és ezek közül egyszerre legalább 46-nak az adatforgalmát tudta feldolgozni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 719 390 megtekintés

Videó: 48 930 749 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028106

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh