Az Európai Unió legfelsőbb bírói szervezete, az Európai Bíróság döntése szerint a felhasználók jogosultak újraértékesíteni az általuk vásárolt szoftvereket függetlenül attól, hogy azt CD-n, DVD-n, vagy letölthető változatban vették meg.

Az Európai Bíróság (EB) mostani döntése komoly veszteséget jelent az adatbázis-kezelő szoftvereket fejlesztő Oracle cégnek, amely saját licencfeltételeiben megtiltotta termékeinek továbbértékesítését, és a bíróság előtt azzal érvelt, hogy jogosult erre. Az Oracle a cégtől vásárolt licencek továbbértékesítésével foglalkozó, UsedSoft nevű társaságot be is perelt tevékenysége miatt, állítása szerint ez a vállalkozás gyakorlatilag szoftverkalózkodást végez, mivel az Oracle-licenceket nem lehet továbbadni.

A szoftvergyártók szerint a licencelés nem eladás

Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál szerint a szoftvergyártók általában azzal érvelnek, hogy a hagyományos termékekkel ellentétben a szoftvereket nem eladják, hanem licencelik a vásárlónak. A két kifejezés között értelmezésük szerint az a különbség, hogy az utóbbi esetben a szerzői jogi törvények lehetőséget biztosítanak a szoftverek tulajdonosai számára, hogy megszabják, miként lehet felhasználni szellemi termékeiket.

A használt szoftverek kérdése főként a digitális szoftverértékesítés elterjedésével került az érdeklődés középpontjába, a letölthető szoftverek esetében ugyanis a vevő nem rendelkezik a termék CD-re vagy DVD-re nyomott, birtokolható változatával.

Az EU szerint bármilyen szoftver eladható

Az Európai Bíróság döntése szerint azonban szoftverek adásvételét illetően nincs különbség az optikai lemezen vagy online megvásárolt szoftverek esetében sem, ez utóbbiak eladására is jogosultak a vásárlók. A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy a szoftverek továbbadása terén is léteznek korlátozások: ha például valaki egyben vásárol meg egy szoftver több PC-re való telepítést biztosító licencet, azt csak egyben lehet eladni, nem lehet például csak néhány példányt továbbértékesíteni.

Szükségtelenné vált szoftverek licencelésével már évek óta Magyarországon is foglalkoznak társaságok. A Licence Professional nevű vállalkozásnál például Windows és Office, valamint Photoshop termékeket lehet megvásárolni a bolti új árnál olcsóbban. A vállalkozás vezetője korábban úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy a licencek átadása az új tulajdonosnak egy bonyolult jogi és technikai procedúrát igényel, ezért csak erre specializálódott cégek foglalkoznak a programok adásvételével.

Forrás: origo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 843 970 megtekintés

Videó: 49 021 721 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043611

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh