Kína világelső a tudományos publikációk terén: 2018 és 2020 között a világ tudományos tanulmányainak 23,4 százalékát publikálta, és ezzel megelőzte az Egyesült Államokat - írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A japán Nemzeti Tudományos és Technológiai Politikai Intézet (NISTP) által a héten közzétett jelentés szerint jelenleg Kína publikálja a legtöbb tudományos kutatást évente, őt az USA és Németország követi. A felmérés a 2018 és 2020 közötti számadatokon alapul.   

A japán NISTP-jelentésből többek között az is kiderült, hogy a világ legtöbbet idézett - hivatkozott - 1 százaléknyi tudományos publikációjának 27,2 százalékát a kínai kutatások teszik ki. A tudományos életben az általánosan használt mérőszám a hivatkozások száma.   

Kína évente átlagosan 407 181 tudományos cikket publikált, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat, amely 293 434 cikket tett közzé.   

Kína leginkább az anyagtudomány, a kémia, a mérnöki tudományok és a matematika területén végzett kutatásokat, míg az amerikai kutatók a klinikai orvostudomány, az élettudományi alapkutatások és a fizika területén voltak termékenyebbek.   

A beszámoló szerint az Egyesült Államok még mindig többet költ kutatásra és fejlesztésre a vállalati és az egyetemi szektorban, mint bármely más ország.    

"Kína a világ egyik legkiemelkedőbb országa a tudományos publikációk mennyiségét és minőségét tekintve egyaránt" - emelte ki Kuroki Sinicsi, a Japán Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa a Nikkei Asia című lapnak tett interjújában.

Forrás: MTI / theguardian.com / link.springer.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 690 197 megtekintés

Videó: 49 761 430 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7130131

Jelenleg az oldalon

28
Online

Interreg CE1013 REFREsh