A szilveszteri tűzijáték-tilalom óta több vízimadár maradt a tatai Öreg-tavon található élőhelyén, a december 31-én számolt 4600 vadlúdhoz képest újév hajnalán 5800 lúd volt látható a helyszínen - közölte szerdán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.

Tavaly az Öreg-tavon gyülekező vadludak 60 százaléka maradt a tavon, de idén még több vízimadár maradt az élőhelyén. A növekedés annak köszönhető, hogy az 5 km-re lévő Ferencmajori-halastavakról is ide repültek azok a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg.

Idén ugyancsak sok százzal nőtt a vadrécék létszáma is. Az MME köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását és az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését.   

A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye, ám a madarak többsége a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.

A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést az MME és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta, ami november 1. és február 28. között tiltja a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.   

Tata 2018-ban kapta meg a Ramsari Város Díjat, ezzel egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek ebben a rangos nemzetközi elismerésben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 646 megtekintés

Videó: 48 302 189 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920949

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh