A dél-oroszországi árvíz csak a kezdete a nyári kataklizmáknak. Európában ismét hőség van, az amerikai kontinensek part menti körzeteit és Délkelet-Ázsiát nagy erejű ciklonok uralhatják.

Az elemi csapások egyre inkább előre jelezhetők, a jövőben pedig megszokottakká válhatnak. Mindez klimatikus migrációt vált ki, ami világméretű humanitárius katasztrófává nőhet – állapítják meg szakértőink.

Két-háromévenként, olykor még gyakrabban van aszály Oroszország és Európa déli részén. Vonatkozik ez az árvizekre is. Normává lesz az éles hőmérsékletváltozás. Már most meg lehet nevezni a lehetséges elemi csapások körzeteit – mondja Alekszej Kokorin, a WWF, Természetvédelmi Világalap oroszországi klimatikus és energetikai programjának vezetője.

- Kijelölhetők a tropikus ciklonok befolyásának kitett körzetek: ez Florida és Délkelet-Ázsia. Több az erős tengeri vihar, nagyobbak a belőlük keletkezett károk. Ugyancsak veszélyben vannak az alacsony víz melletti partrészek, amelyek sűrűn lakottak, ezért az elemi csapások ott tragédiákhoz vezetnek. Szélsőségesen magas hőmérséklet és csapadékhiány várható ezen a nyáron Portugáliától kezdve egészen Kína nyugati határáig. Ez a helyzet tehát érinti Oroszországot, Spanyolországot, Olaszországot, Görögországot, a balkáni államokat és a közép-ázsiai országokat.

Ugyanakkor a z éghajlat nemcsak a tengerek és a nagy folyók mentén változik. A hegyek is egyre inkább alkalmatlanok lesznek az életre. Az emberek a síkságokra költöznek. Ez a folyamat most megfigyelhető Közép-Ázsiában. A szakértők előrejelzése szerint 10-20 év múlva sokszázezer menekült áramolhat be az észak-európai országokba és Oroszországba - mondja Vlagyimir Csuprunov, a Greenpeace oroszországi energetikai osztályának vezetője.

- Például Tádzsikisztánban megfigyelhető, hogy a lakosság folyamatosan elhagyja a hegyvidékeket, ahol különböző természeti jelenségek zajlanak, az emberek egyre inkább a síkságokra vonulnak. Vannak, akik Oroszországba költöznek. Ez a probléma a jövőben mindenkit érint. 200-300 millió klimatikus menekült várható. Ők a szomszédos országokba vándorolnak. Oroszország egyike azoknak az államoknak, amely már most is befogadja ezeket az embereket.

Az elemi csapások a szakértők szerint domborzati változásokat is hoznak. Egyes kutatók olyan előrejelzéseket adnak, hogy a globális felmelegedés miatt a világóceán vízszintje akár egy méterrel is megemelkedhet. Ez pedig azt jelenti, hogy sok százezer város kerülhet víz alá, közöttük Velence és Szentpétervár, Délkelet-Ázsia és az Egyesült Államok partvidéke, szigetek a Csendes- és az Indiai-óceánban.

Forrás: ruvr.ru

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Összeesküvés-elmélet az időjárás manipulálása?

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 468 megtekintés

Videó: 48 299 728 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920638

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh