Több, mint egy éve történt meg a fukushimai atomerőmű szerencsétlenség, és azóta ráadásul még egy földrengés és egy cunami is sújtotta Japánt.

Azóta a szigetország minden atomreaktorát leállította, és most, hogy ez az energiaforrás már kihasználatlan, kénytelenek a fosszilis energiahordozókra támaszkodni, és így elkerülhetetlenül megnőtt az ország károsanyag-kibocsájtása. Azonban lehet, hogy van más megoldás: Japán termálvizes forrásai. Japán az úgynevezett „Tűzgyűrűben” (vagy Cirkumpacifikus övben) helyezkedik el, és ezért igen nagy területén a vulkáni aktivitás. Ebből adódóan rengeteg termálvizes forrás akad az országban, melyekből a becslések szerint majdhogynem 23,47 GW geotermikus energiát lehetne nyerni. Azonban ezek nagy része természetvédelmi területeken található, így kiaknázásuk nehézkes lehet.

„Japán jelenleg csak 0,5 gigawattnyi energiát termel geotermikus energiából, azonban 23,5 gigawatt megtermeléséhez is elegendő forrásokkal bír. Nyilván ennek nagy része nemzeti parkokban fellelhető, olyan termálvizes területeken, amelyeket a turizmus részét képezik, amelyekről viszont feltételezik, hogy átcsoportosíthatóak lennének az energiaszektorba” – mondta James Corbett a corbettreport.com-tól. Habár akadnak más alternatív energiaforrások, mint a napenergia (kb. 3,5 GW-ot hozhat), szélenergia (2,5 GW) és vízenergia (fejlesztés alatt), sajnos Japánnak gyorsabb és hatásosabb megoldásra van szüksége. A mérések igazolják, hogy az ország Fukusima utáni olajkereslete napi 4,5 millió hordóra rúg, amely plusz 100 millió dollárba (vagyis több mint 22 milliárd forintba) kerülne, ami bizony erősen rányomná a bélyegét a nehézségekkel küszködő gazdaságra. Mi több, a Japán Pénzügyi Minisztérium szerint már most 50 milliárd dollárra (11 billió Ft-ra) emelkedett az ország deficitje a megnövekedett olaj és LNG import miatt.

Jelenleg Japán energiakészletének 8%-át képezik megújuló energiaforrások, és ezt az arányt 25% fölé szeretnék tornázni 2030-ra. Hogyha viszont hamarosan nem lesznek a megújuló energia terén sikerek és a költségek csak tovább nőnek, sokan úgy tartják, hogy az ország kénytelen lesz visszatérni az atomenergiához, amely meglehet, hogy rizikósabb, de kétségtelenül olcsóbb. Reméljük, hogy végül sikerül a környezetbarát alternatívákkal élniük.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 653 megtekintés

Videó: 48 283 510 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919146

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh