A tengervíz hőmérsékletének a vízmélység változásával jelentkező különbsége, illetve annak kihasználása energiatermelésre hatalmas lehetőségeket rejt – állítják a megújulókkal foglalkozó szakemberek. A megoldásnak már nevet is adtak: ez az óceáni termikus energiaátalakító.

Már több helyen folynak kísérletek, egy friss sajtóbeszámoló szerint Tahitin foglalkoznak most az ilyen energiaátalakítás megvalósíthatóságával. A szigeten ugyanis a mélyebb tengervízi rétegek 5 fok körüli hőmérsékletét már használják, légkondicionálásra.

A nagyobb léptékű energiatermeléshez azonban többről van szó. A hideg vizet kihozó kilométeres csővezeték és pumpa építése mellett létre kell hozni az áramtermelő egységet, gyakorlatilag a vízben, amely építménynek egyebek között dacolnia kell a tengeri viharokkal. Az energiatermelési eljárás folyamatához azonban a szaksajtó leírása szerint egy alacsony forrásponttal rendelékező anyag kell, mint például az ammónia, ami egy párologtatóban a 25-27 fokos tengervíztől elpárolog.

A termelődő gáz elég magas nyomású ahhoz, hogy meghajtson egy gőzturbinát, amely áramot termel. A gázt később lehűtik az egy kilométer mélyről felszivattyúzott hideg vízzel, majd a folyékony ammóniát újra fel lehet melegíteni, és a folyamat kezdődhet elölről. Elméletileg egy ilyen erőművet bárhol fel lehet építeni, ahol a víz felszíni hőmérséklete 25 fok körül van és mintegy kilométernyi mély a víz alatta.

Míg teljesen megújuló és folyamatosan rendelkezésre álló energiaforrásunk van, addig egyes becslések szerint negyed milliárd eurós beruházás egy- egy ilyen erőmű. Hacsak nem találnak olcsóbb és innovatívabb megoldásokat, mert a meleg tengerek vízének hasznosítása nem is annyira a napsütötte déli trópusi szigetek, hanem a globális megújuló energiaellátás érdeke.

Forrás: tisztajovo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 685 432 megtekintés

Videó: 48 897 157 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022365

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh