Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke azt javasolta a felhasználóknak, hogy ha az internetszolgáltatójuk korlátozza a letöltési sebességet, akkor azonnal hagyják ott és keressenek másik céget.

"Biztosítani akarom, hogy ha az internetezők úgy döntenek, hogy teljes értékű internethozzáféréseket akarnak, akkor azokat valóban meg is kapják. Májusban megkaptam az európai felügyeletek adatait és már készítem azt a javaslatomat, amely nagyobb választási szabadságot adna a távközlési társaságok ügyfeleinek. A fogyasztóknak világos információkra van szükségük az internetsebességükkel kapcsolatban és arról is tudniuk kell, hogy mit tehetnek a hozzáférésükkel. Világosan tájékoztatni kell őket arról, hogy miért fizetnek."

"Amennyiben nem szükséges, akkor nem akarok beavatkozni egy versenyre épülő piac működésébe. Erre csak akkor kerülhet sor, ha bizonyítottnak látom, hogy ez az egyetlen lehetőség. A rossz gyógyszerek rosszabbak lehetnek, mint maga a betegség. Nem amellett állok ki, hogy minden szolgáltatót kötelezzenek a teljes értékű internetelérések biztosítására, de ha valaki nem kapja meg azt a szolgáltatást amiért fizet, akkor az nem tisztességes és mindenki szabadon válthat. A digitális menetrendben rögzített célokat el fogjuk érni jövőre, ugyanakkor a jövőt illetően szükségünk lesz a nagy sebességű hálózatokkal kapcsolatos befektetésekre. Biztos vagyok abban, hogy ezekre sor kerül majd" - jelentette ki Neelie Kroes.

A politikus ezután a számítási felhő technológiával kapcsolatban elmondta, hogy abban nagy gazdasági potenciál rejlik, s a kis és közepes vállalatok megtakaríthatják a segítségével a költségeik egy részét, a felhasználók pedig eltárolhatják a világhálón az adataikat. De ezen a területen is le kell fektetni a szabályokat és lehetővé kell tenni a szolgáltatóváltást, valamint az egyszerű adatátvitelt egyik cloud-fiókból a másikba. A felhasználók nem függhetnek egész életükben egyetlen szolgáltatótól.

Az Európai Bizottság alelnöke emellett kifejtette, hogy sürgősen szükség lenne szerzői jogi reformra is, minél tovább várnak ugyanis a döntéshozók, azzal nagyobb problémával kell majd szembenézniük. Az idő ellenük dolgozik. A szerzői jogsértések száma nő és az emberek megszokják ezt a helyzetet. Michael Barnier illetékes biztos és ő egyaránt abban érdekeltek, hogy a művészek és a szerzői jogok tulajdonosai megfelelően meg legyenek fizetve. Van néhány javaslat, például az elárvult művekkel kapcsolatban, de még közel sem értek célba. Tudni kell, hogy mi áll vagy bukik ezen a dolgon, s sürgős megoldásokra van szükség.

Ugyanakkor az ACTA elleni tiltakozásokból megtanulta az Európai Bizottság, hogy jobban kell kommunikálnia és el kell magyaráznia, hogy mik a céljai. Az ACTA esetében elszalasztották a legjobb időpontot erre, miként azt is elmulasztották, hogy elmagyarázzák az embereknek miről is szól az egyezmény. Emiatt számos félreértés volt, az egyes honlapok elleni blokádokat például csak nagyon különleges esetekben, például a gyermekpornográf tartalmaknál, szabadott volna alkalmazni és minden ilyen esetben óvatosan kellett volna eljárni.

Kroes ezután kitért az intelligens közlekedésmenedzsment rendszerekre. Az EU támogatni akarja ezeket a megoldásokat, azonban még számos kérdést kell tisztázni. Ezeket a problémákat együttműködéssel, kutatással és innovációval lehet megoldani. A digitális gazdaság Európa számára nagyon fontos, évente több mint 12 százalékkal növekszik. Tudatában kell lennünk annak, hogy ha a gazdasági válságról beszélünk és megoldásokat keresünk, akkor nem csak takarékossági programok léteznek, hanem gazdasági növekedésről és munkahelyekről is szó van. Az "okos városoknál" és az intelligens közlekedésmenedzsment rendszereknél a mobilitás, a környezet és az energiafogyasztás kerül előtérbe, s ezekből a megoldásokból minden tagállam profitálhat. Megpróbálják elérni, hogy a szükséges adatok elérhetők legyenek. Az emberek adófizetőként számos információért fizettek és fontos, hogy ezeket használhassák is.

"A roamingdíjak akkor lesznek a múlté, ha kialakul egy valódi digitális belső piac és nem lesznek mesterséges határok. De még nem tartunk ott és a mostani ciklusban sem valósul ez meg. A következő két évben tovább fognak csökkenni a tarifák. Az én álmom azonban az, hogy egyáltalán ne legyenek roamingdíjak" - hangsúlyozta végül a politikus. Neelie Kroes májusban már bírálta a forgalomkorlátozásokat, majd - a mobil és vezeték nélküli adatforgalom ugrásszerű növekedésének támogatására - a frekvenciasávok megosztására buzdított. Emellett szerzői jogi reformot sürgetett és jelezte: gyorsítaná a Long Term Evolution (LTE) hálózatok fejlesztését. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban közölte, hogy online is azonnal elérhetővé kell tenni az új filmeket.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 619 megtekintés

Videó: 48 320 274 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923533

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh