Az Amerikai Egyesült Államokban az állami és a helyi hatóságok egyaránt azt követelik, hogy a mobil szolgáltatók őrizzék meg hosszabb ideig a rövid szöveges üzeneteket, mondván: az SMS-k később hozzájárulhatnak a bűncselekmények felderítéséhez.

A bűnüldöző hatóságok elképzelései alapján az SMS-k esetében kötelezővé kellene tenni a távközlési adattárolást, a címzettek és a feladók összes forgalmi adatait, valamint a rövid szöveges üzenetek tartalmát is legalább 2 évre el kellene tárolni. Mindenesetre Óriási adatmennyiségről lenne szó, a Forrester Research szerint csak tavaly az USA-ban két billió (!) SMS-t küldtek el, ez napi 6 milliárd üzenetet jelent.

A Cnet tudósítása szerint a bűnüldöző hatóságok egy csoportja már be is nyújtotta a beadványát a Szenátushoz. A kérést azzal indokolták, hogy egy ilyen törvényi szabályozás hiánya akadályozhatja a hivatalokat kötelezettségeik teljesítésében. Az elképzelés lényege, hogy módosítani kell az 1986-os adatvédelmi törvényt. Az érvek között van, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az SMS-k, így azokat már a bűnözők is előszeretettel használják. Ezek az üzenetek bizonyítékként szolgálhatnak a fegyveres rablások, a kokainkereskedelem és az átutalási csalások felderítéséhez.

A többek között New York, Los Angeles, Miami és Chicago rendőrségeit tömörítő Major Cities Chiefs Police Association egyik szóvivője azt mondta, hogy minden eltárolt SMS-t két évig meg kellene őrizni. Jelenleg bizonyos szolgáltatók, például a Verizon csak nagyon rövid ideig, alig 3-5 napig tárolják el a mobil üzenetek tartalmát, míg más társaságok, például a T-Mobile egyáltalán nem őrzik meg ezeket a tartalmakat. Az előterjesztéssel új front nyílt az amerikai vezetők és az adatvédelmi szervezetek közötti küzdelemben. Azt az utóbbiak is elismerik, hogy elengedhetetlen szükség van a távközlési törvény módosítására, kérdéses azonban, hogy milyen irányba. Szintén kérdéses, hogy a szolgáltatók mit szólnának az új adattárolási kötelezettséghez, amelynek megvalósítása kétségkívül komoly terheket róna rájuk.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 070 megtekintés

Videó: 48 949 567 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031536

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh