James E. Cartwright tábornok egy konferencián a jövő hadviseléséről beszélt. A jelenleg még utópisztikusnak tűnő fejlesztések néhány évtizeden belül valósággá válhatnak.

Az Amerikai Egyesült Államok nyugalmazott tisztje kifejtette, hogy az USA Szárazföldi Hadserege radikális változások előtt áll, a jövő harcterein ugyanis nem csak katonák, szanitécek és műszaki szakemberek lesznek jelen, hanem programozók is. A különböző egységeket a mesterséges intelligencia és a nyílt forráskódú hardverek és szoftverek fogják segíteni. Míg napjainkban még külön részlegek foglalkoznak a különleges fejlesztésekkel, addig néhány évtized múlva ezek a tevékenységek már akár a harctereken is folyhatnak majd.

A felvázolt jövőképből felderítő és harci robotrepülőgépek, illetve -járművek, továbbá hálózatba köthető katonák és egységek bontakoznak ki. A katonák a gondolat erejével irányított ruhákat, protéziseket viselnek, amelyeknek köszönhetően a jelenleginél sokkal nagyobb súlyokat tudnak gyorsan és könnyedén elvinni egyik pontról a másikra, s akkor még a kiborgokról nem is beszéltünk. A tábornok szerint egyetlen műtéttel az újoncokból pontosan célzó veterán lehet, miként az idősebb vagy a különböző sérüléseket elszenvedő katonák is új segítséget kaphatnak. A hálózatba kötöttségnek köszönhetően kiegyenlítődhetnek a meglévő hiányosságok.

A Pentagon nyílt és egységes szabványokat, valamint moduláris rendszereket szeretne megvalósítani. A nyílt forráskód előnyökkel jár, de ugyanakkor veszélyeket is hordozhat magában, hiszen a rendszerek sebezhetőbbé válnak. Fontos, hogy minden berendezést gyorsan és egyszerűen lehessen pótolni vagy cserélni. Cartwright hozzátette, hogy a jövőbeli megoldások a mai nyílt forráskódú szoftverek mintájára épülhetnek majd és megjelenhetnek, később pedig elterjedhetnek a nyílt forráskódú hardverek is. Mindez természetesen közel sem valósul meg egyik napról a másikra, a folyamat hosszadalmas lesz.

A tábornok, még a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyetteseként részt vett az USA kiberstratégiájának kidolgozásában, majd tavaly júliusban úgy nyilatkozott, hogy az Amerikai Egyesült Államok egy kiberháborúban kizárólag célzott csapásokat alkalmazna és azokat is csak elrettentési céllal használná.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 008 029 megtekintés

Videó: 49 146 627 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7065856

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh