Tizenöt éves kutatás és kísérletezés eredményeként dr. Györgyi Viktor 2009-ben megalkotta függőleges tengelyű szélerőművének prototípusát, amely forradalmasíthatja a szélenergia hasznosítását. Találmánya jelentősen felülmúlja az ismert, háromlapátos változat hatékonyságát – állítja, ugyanis nemcsak termeli, hanem tárolja is az energiát, ráadásul a szerkezet egyszerű, könnyen felépíthető, működése hangtalan, és hosszú az élettartalma.

A professzor nemrég egy jóval nagyobb prototípust is épített. A most megépített széltorony átmérője 5,5 méter, magassága 29 méter. Az eddigi mérések alapján 90 kilométeres sebességű szélben az erőmű 96 kilowatt teljesítményre volt képes, a csúcssebességként mért 116 kilométeres szélben viszont már 210 kilowattot ért el a berendezés. A zajszintmérés adatai alapján a széltorony jóval halkabb, mint egy lapátkerekes erőmű. Az egyik legfontosabb mérés szerint 100 kilométeres szélben a létesítmény legmagasabb pontján alig egy centiméter volt a torony kilengése.

– Két éve kutatócsoportommal elméleteink igazolására építettük fel a tíz méteres, függőleges tengelyű szélerőmű első verzióját. A szerkezet nagy érdeklődést keltett országszerte, de a tudóstársadalom egy részétől néhány negatív visszajelzést kaptam. A Magyar Szélerőmű Társaság például teljesen elhatárolódott a felfedezésemtől, mert véleményük szerint nincs olyan mechanikus szerkezet, amely 0,4 m/s-os szélben is működik. Pedig ma már bizonyított tény, hogy a szélerőművem erre is képes! – mondja a professzor, aki azóta is azon fáradozik, hogy minél nagyobb teljesítményt csikarjon ki a találmányából. Számos kifogást emeltek a felfedezése ellen, ám ügyet sem vetett rájuk. A kutató szerint mára az ellentábor is elcsitult, és egyre több befektető érdeklődik a szélerőműve iránt Németországból, Norvégiából, Törökországból és Oroszországból. Ami nem meglepő, hiszen dr. Lukács György professzor szerint „a transzformátor feltalálása óta Magyarországon a villamos iparban ilyen nagy jelentőségű találmány még nem született”.

A TV71 Dr. Györgyi Viktorral készített riportja itt tekinthető meg:

első rész Kattintson ide...

második rész Kattintson ide...

harmadik rész Kattintson ide...

A találmányról az elmúlt 2 évben több tudósítás is megjelent. Ezek itt olvashatók: Kattintson ide... Kattintson ide... Kattintson ide... Kattintson ide... Kattintson ide...

Forrás: zoldenergetika.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 361 989 megtekintés

Videó: 43 659 100 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6202953

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh