Az európai légtérben egy Cessna típusú kis-repülőgép teszteli augusztusban azt a lézerberendezést, amely képes a repülőgép útjába kerülő légörvény érzékelésére, lehetővé téve a pilóta számára, hogy kikerülje a légi turbulenciát.

Az új turbulenciaérzékelő projekt az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg, és az úgynevezett LIDAR technológiát alkalmazza, amellyel repülőgépekről lézersugarakkal segítségével tárják fel térségek topográfiai jellemzőit.

A berendezés rövidhullámú ultraibolya lézersugarat bocsát ki a repülés irányában, és méri a visszaverődő fénymennyiséget. Ez információt biztosít a repülőgép előtti térség levegőmolekuláinak sűrűségéről és a légmozgásról. A rendszer ezt az információt használja fel a repülőgép útjába kerülő turbulencia előrejelzésére.

Fejlesztői azt remélik, hogy majdan utasszállító repülőgépeket is felszerelhetnek ezzel a berendezéssel, hogy segítsék az útjukba kerülő légörvény felismerését - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A technológiát azután fejlesztették ki, hogy egy tanulmány kimutatta, a következő 40 évben duplájára nő a légi turbulencia jelenség.

A légörvény feltételezések szerint évente mintegy 100 millió font kárt okoz, és több száz sérülést a repülőgép utasai és személyzete körében. A közelmúltban egy Szingapúrból Londonba tartó járat került légörvénybe, és mintegy 30 métert zuhant, 11 utas és egy utaskísérő sérült meg a balesetben.

Légörvény nagyon ritkán okoz repülőgép-szerencsétlenséget, de különösen kisgépek esetében van rá példa. Mindazonáltal 1966-ban lezuhant a Tokióból Hongkongba tartó Boeing 707-es típusú utasszállító Japánban, a Fudzsi-hegy közelében, mert különösen erős légörvénybe került, a fedélzeten tartózkodó 113 utas és a 11 főnyi személyzet életét vesztette a szerencsétlenségben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 573 337 megtekintés

Videó: 48 760 297 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995783

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh