Fontos mérföldkövön vannak túl az Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatói, ami a fúziós energia jövőjét illeti. A csillagok energiáját adó folyamat lemásolása az emberiség régi álma, hiszen szinte korlátlan, olcsó energiaforrást jelenthetne. Egyetlen aprócska probléma akad: a fúziós kísérleti erőművek egyelőre jóval több energiát fogyasztanak, mint amennyit megtermelnek.

A kaliforniai laboratórium NIF nevű kísérleti rendszerében 192 rendkívül magas energiákon működő szuperlézer hevíti és helyezi nyomás alá az üzemanyagot − egy deutériumot és tríciumot tartalmazó, 2 milliméter átmérőjű golyót −, amelyben aztán ennek hatására megindul a magfúzió, vagyis a magok egyesülése során hélium, illetve óriási mennyiségű energia keletkezik. A labor munkatársainak közleménye szerint a szeptember vége felé végrehajtott kísérletek során a folyamatban termelődő energia végre túllépte az üzemanyag által elnyelt energia mennyiségét, ezt pedig eddig még egyetlen létező fúziós reaktorban sem sikerült elérni.

A termelődő energia egyelőre még nem éri el a lézerek által kibocsátott energia mértékét, ugyanis a rendszer más részeiben fennálló apróbb hiányosságok miatt a lézerek energiája egyelőre nem jut el maradéktalanul az üzemanyagig. Az eredmény jelentőségéből ez persze semmit nem von le: a labor munkatársainak köszönhetően az elmúlt évek legnagyobb előrelépése történt a fúziós energia kutatásában.

A NIF 2009-ben kezdte meg működését, és a szakértők kezdetben abban reménykedtek, hogy már 2012 szeptemberére pozitív energiamérleget tudnak produkálni, a munkát azonban számos váratlan technikai probléma nehezítette, és a sikeresen beindított fúziós folyamatok sehogy sem akartak úgy viselkedni, ahogy azt a matematikai modellek alapján a kutatók várták volna. Mostanra azonban ismét reménytelivé vált a helyzet, és úgy tűnik, hogy a 3,5 milliárd dollárból felépülő létesítmény munkatársai jó nyomon járnak.

Forrás: ipon.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 642 160 megtekintés

Videó: 48 841 767 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7012689

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh